Regels rondom vangnet- en maatwerkregeling

23 oktober 2015 | Door redactie

De OVAL heeft een gids over de vangnetregeling en maatwerkregeling gepubliceerd. U vindt hierin informatie over beide regelingen en de wijze waarop u uw arbobeleid kan – en soms moet – vormgeven.

De onderwerpen van het arbo- en verzuimbeleid (tool) zijn soms behoorlijk ingewikkeld. Daarom heeft branchevereniging OVAL (organisatie voor vitaliteit, activering en loopbaan) de ‘Leidraad vangnetregeling en maatwerkregeling’ (pdf) opgesteld. In de leidraad biedt OVAL handvatten bij de keuze voor de inrichting van uw arbo- en verzuimbeleid. Daarbij komt de keuze voor een maatwerk- of vangnetregeling (tool) ter sprake en de mate waarin de eigen regie kan toe- of afnemen. Ook komen de wettelijke spelregels en verantwoordelijkheden van uw organisatie aan bod.

Verschil tussen vangnetregeling en maatwerkregeling

Uw organisatie werkt in eerste instantie via de vangnetregeling. Daarvoor moet u een contract afsluiten met een wettelijk gecertificeerde arbodienst. Die biedt onder andere bijstand bij verzuim, de RI&E en keuringen. Daarnaast kan de arbodienst wettelijk verplichte kerndeskundigen zoals de bedrijfsarts inschakelen.
Bij een maatwerkregeling (tool) heeft u meer opties en kunt u de inschakeling van kerndeskundigen zelf regelen. Er is hierbij altijd een contract nodig met een bedrijfsarts.