Werkgevers zijn verplicht te zorgen voor een actuele en volledige RI&E met bijbehorend plan van aanpak. Het opstellen van een RI&E kan de werkgever zelf doen, samen met de preventiemedewerker. Hij kan dit echter ook uitbesteden. Dat heeft voor- en nadelen.
Als uw werkgever het opstellen van de RI&E lastig of ingewikkeld vindt, mag hij dit ook uitbesteden aan een externe partij zoals een arbodienst of een van de vier kerndeskundigen. De voornaamste reden om de RI&E uit te besteden, is de behoefte aan specifieke deskundigheid over de branche of de sector en de risico’s die in de organisatie voorkomen. Een andere reden is tijdgebrek. De RI&E van een administratiekantoor met dertig beeldschermwerkers kost minder tijd en kent minder complexe risico’s dan die van een bouwbedrijf, een chemische fabriek of een zorginstelling. Eén van de voordelen van uitbesteden (artikel) is het binnenhalen van specialistische kennis. Een externe partij lijdt ook niet aan ‘bedrijfsblindheid’ en kijkt met een frisse blik naar uw organisatie.
Als het gaat om het opstellen van een RI&E kan de werkgever een van de vier in de Arbowet genoemde kerndeskundigen (infographic) inschakelen. De meeste kerndeskundigen zijn in één van deze gebieden gespecialiseerd, terwijl een arbodienst al deze disciplines onder één dak heeft (tool). Hoe het traject verloopt en wat de kosten zijn, is afhankelijk van een aantal factoren:
Bij arbodiensten kan het nog uitmaken of u al klant bent of niet. Ook scheelt het of voor een organisatie een branche-RI&E beschikbaar is. Een offerte geeft meer helderheid.