Tweede Kamer wil actie tegen uitwassen private equity

25 september 2023 | Door redactie

Het kabinet moet snel een adviescommissie aanstellen die kijkt hoe de rol van private equity-partijen 'fors' kan worden teruggedrongen. Die oproep staat in een motie die de Tweede Kamer heeft aangenomen. Dit onderzoek moet zich niet alleen richten op sectoren waar overheidsgeld naartoe gaat, maar ook op familiebedrijven.

De term 'private equity' wil alleen maar zeggen dat het investeerders zijn die buiten de aandelenbeurs om werken. Meestal gaat het zo: de private equitymaatschappij koopt een onderneming, probeert die financieel op te knappen en verkoopt de onderneming weer door. Daarbij investeren deze partijen vaak met geleend geld en proberen een hefboomeffect (infographic) te bereiken. Belastingtechnisch is het namelijk voordeliger om met vreemd vermogen te werken dan met eigen vermogen (artikel)

Private equity oogst ook kritiek

Private equity kan dus bijvoorbeeld aantrekkelijk zijn voor ondernemingen die buiten de aandelenbeurs om willen groeien, zonder alle heisa en verplichte cijferrapportages die daarbij horen. Daarnaast vallen er tal van verschillende financieringsvormen (toolbox) onder private equity, zoals durfinvesteerders die startende innovatieve ondernemingen een eerste financieel zetje geven (in ruil voor aandelen). Tegelijkertijd staat de sector soms ook in een kwaad daglicht: critici duiden private equitypartijen ook wel aan als 'sprinkhanen', die hun overnameprooi volladen met schuld en alleen geïnteresseerd zijn in het hoogste verkooprendement.

Zorgen in Tweede Kamer over zorg

In de Tweede Kamer zitten de zorgen over de inmenging van private equity onder meer bij sectoren waar overheidsgeld in omgaat, zoals jeugdzorg, huisartsenpraktijken, kinderopvang en huisvesting. Maar uit de aangenomen motie blijkt dat de Kamer ook de ontwikkelingen bij familiebedrijven met argusogen volgt. Een meerderheid van de Kamer schaart zich achter de constatering in de motie dat investeringen van participatiemaatschappijen primair als doel hebben 'om een fors rendement voor henzelf te realiseren'. 

Onafhankelijke adviescommissie gevraagd

Hoewel er volgens de motie wel oog moet zijn voor de verschillen binnen de sector, wil de Tweede Kamer de ontwikkelingen 'veel kritischer en proactiever' tegemoet treden. De Kamer wil daarom dat er binnen een maand een onafhankelijke deskundige adviescommissie komt die zich gaat bezighouden met dit vraagstuk. Vrijblijvend is dat onderzoek niet, aldus de motie. Er zou namelijk een strategie moeten komen om de rol van private equity 'fors terug te dringen'. En dan niet alleen in sectoren die grotendeels met overheidsgeld worden gefinancierd, maar 'ook bij (familie)bedrijven'. Ook moet de adviescommissie bekijken hoe (semi)overheidsvoorzieningen beter kunnen worden beschermd tegen private equity en hoe het toezicht kan worden verbeterd.