ICT over drie jaar op orde, box 3-oplossing voor Pasen

28 maart 2022 | Door redactie

De ICT-systemen van de Belastingdienst zijn begin 2025, dus over drie jaar weer op orde. En de Richtlijnennotitie met de oplossing voor box 3 na het vernietigende arrest van de Hoge Raad komt wat later maar uiterlijk voor 16 april. Dit heeft staatssecretaris Van Rij van Financiën aan de Tweede Kamer medegedeeld.

Veel belastingaanpassingen en stelselwijzigingen zijn al een aantal jaren niet mogelijk omdat de ICT-systemen van de Belastingdienst deze niet aankunnen. Hierdoor moeten er gewerkt worden met tijdelijke oplossingen en dat is niet wenselijk. In antwoord op de vraag van de Tweede Kamer hoe lang het verbeteren van de systemen nog gaat duren heeft de staatssecretaris nu aangegeven dat de ICT begin 2025 op orde moet zijn.

Richtlijnennotitie box 3 komt wat later

Daarnaast gaf Van Rij aan dat de deadline van 1 april voor de Richtlijnennotitie waarin een oplossing moet worden geschetst voor de box 3-heffing (toolbox) vanwege het arrest van de Hoge Raad van 24 december 2021 niet gehaald gaat worden omdat het om ingewikkelde materie gaat. Hij streeft ernaar om de notitie voor Pasen (voor 16 april) naar de Tweede Kamer toe te kunnen sturen.

Plan om aantal controles aan te pakken

De staatssecretaris heeft de Kamer ook beloofd met een plan te komen om het aantal dalende controles door de Belastingdienst aan te pakken. De controle achteraf moet verbeterd worden.