Loket vergoeding kosten eHerkenning opent in september

Ondernemingen die de kosten voor de verplichte eHerkenning terug willen krijgen, kunnen vanaf volgende maand terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). De RVO verwacht dat het loket voor de compensatie 'in de loop van september' open kan.

10 augustus 2020 | Door redactie

De eHerkenning is een digitale sleutel voor communicatie met de overheid. Sinds dit jaar is dit inlogmiddel ook deels verplicht voor contact met de Belastingdienst. Zo kunnen ondernemingen voor hun aangifte vennootschapsbelasting alleen met eHerkenning terecht bij de fiscus. Eenmanszaken kunnen aangifte blijven doen met DigiD.

Vergoeding eHerkenning is € 24,20 per jaar

In tegenstelling tot DigiD kost de eHerkenning geld. Daarover klonk gemopper in ondernemerskringen en in de Tweede Kamer. Want waarom zouden ondernemers moeten betalen voor iets wat verplicht is: de belastingaangifte. Daarom is er een compensatieregeling opgetuigd, waarbij ondernemingen € 24,20 kunnen terugkrijgen voor het aanschaffen van een eHerkenning. Daarmee is overigens niet gezegd dat ondernemers ook alle kosten terugkrijgen. Want de tegemoetkoming van ruim € 24 is gebaseerd op de laagste prijs voor een 3-jarig contract ten tijde van de aankondiging van de maatregel. Ook wordt de compensatie maar 1 keer per onderneming uitbetaald.

Alleen compensatie bij ‘Belastingdienst-eHerkenning’

Verder komen niet alle ondernemingen in aanmerking voor de compensatie. De regeling is namelijk voor ondernemingen die de eHerkenning alleen maar nodig hebben om aangifte te kunnen doen. Alleen de kosten voor dit speciale eHerkenningsmiddel worden vergoed. Ondernemingen die eHerkenning ook voor andere zaken gebruiken vallen dus buiten de regeling. Daarmee vallen werkgevers in principe al af, omdat zij ook eHerkenning nodig hebben om in te loggen bij het werkgeversportaal van UWV. Eenmanszaken krijgen ook geen compensatie, omdat zij dus DigiD kunnen blijven gebruiken voor hun aangifte.
Ondernemingen die al een uitgebreidere eHerkenning hebben aangeschaft maar de digitale sleutel eigenlijk alleen nodig hebben voor de aangifte, kunnen de regeling wel gebruiken. Daarvoor moeten zij hun leverancier vragen om hun eHerkenning om te laten zetten.

Bijlagen bij dit bericht

Heffingen voor ondernemers
E-learning | VideoCollege 21 minuten