Vergoeding voor kosten eHerkenning bij aangifte

15 juni 2020 | Door redactie

De overheid komt toch met een compensatieregeling voor het aanschaffen van de zogeheten eHerkenning. Die geldt voor ondernemingen en organisaties die de digitale sleutel alleen gebruiken om aangifte te doen. De vergoeding is € 24,20 per jaar. Eenmanszaken krijgen de compensatie niet.

Sinds dit jaar is de eHerkenning deels verplicht voor ‘contact’ met de Belastingdienst. Werkgevers die zelf hun loonaangifte doen en ondernemingen die aangifte vennootschapsbelasting doen kunnen alleen met eHerkenning terecht bij de fiscus. Eenmanszaken kunnen aangifte blijven doen door in te loggen met hun DigiD.

Speciale eHerkenning alléén voor aangifte

In tegenstelling tot DigiD kost het aanschaffen van een eHerkenningsmiddel geld. Dat leidde tot gemor in ondernemerskringen en in de Tweede Kamer. Kern van de boodschap: maak aangifte doen voor ondernemers weer gratis, het is immers verplicht. Eerder dit jaar stelde staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën nog dat zo’n vergoeding niet kon, omdat dat op staatssteun zou gaan lijken.
Nu is er toch een compensatieregeling gevonden die de toets der kritiek kan doorstaan, schrijft Vijlbrief in een brief aan de Tweede Kamer (pdf). Er komt een speciale eHerkenning die alleen te gebruiken is voor het doen van aangifte, en dáárvan worden de kosten vergoed. Ondernemingen die eHerkenning ook ergens anders voor gebruiken, krijgen dus geen compensatie. Daarmee vallen werkgevers in principe al af, omdat zij de eHerkenning nodig hebben om in te loggen bij het werkgeversportaal van UWV. De nieuwe ‘eHerkenning Belastingdienst’ zou vanaf augustus beschikbaar moeten zijn. Het eerder gegeven uitstel van loonaangifte is verlengd tot 1 augustus 2020.

Compensatie eHerkenning € 24,20 per jaar

Ondernemers die de eHerkenning alleen nodig hebben voor de aangifte en al een ‘ruimere’ eHerkenning hebben gekocht, kunnen die downgraden om alsnog compensatie te krijgen. Er is geen onderscheid in bedrijfsgrootte. De compensatieregeling heeft verder de volgende kenmerken:

  • De compensatie is een standaardbedrag van € 24,20 per jaar inclusief BTW. Dat is momenteel de laagste prijs voor een 3-jarig contract.
  • Per onderneming wordt de compensatie 1 keer uitbetaald.
  • Schaft de onderneming een uitgebreidere eHerkenning aan, dan kan de onderneming daar dus geen compensatie voor krijgen.
  • De regeling geldt vooralsnog voor 2 jaar. Daarna bekijkt het kabinet of deze compensatie nog steeds de beste oplossing is.

Bijlagen bij dit bericht

Financiële administratie
E-learning | VideoCollege 20 minuten