Verduurzaming neemt toe en vraagt om advies van OR

20 oktober 2023 | Door redactie

Het merendeel van de organisaties in de industrie, auto- en detailhandel en de dienstverlening in Nederland (82%) heeft dit jaar maatregelen genomen om de bedrijfsvoering duurzamer te maken. Dit blijkt uit de conjunctuurenquête begin september 2023 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor de invoering van zulke maatregelen moet de bestuurder de OR eerst om advies vragen.

Veel organisaties zijn bezig met verduurzaming. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Wil de bestuurder een maatregel treffen op het gebied van de zorg van de onderneming voor het milieu, waaronder beleidsmatige, organisatorische en administratieve voorzieningen, dan moet hij zijn voorgenomen besluit eerst voorleggen aan  de OR voor advies. Dit stelt artikel 25, lid 1l van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) verplicht. Dit adviesrecht geeft de OR de mogelijkheid om de zorg voor het milieu te bevorderen (artikel 28, lid 3 WOR) en te zorgen dat de maatregelen geen of zo min mogelijk nadelig effect hebben voor de achterban en de organisatie. Daarbij is het van belang dat de OR goed voor ogen heeft wat de OR nu écht met het klimaat wil. Naast een  beter milieu, is een groen imago stimuleren de moeite waard voor de organisatie.

Organisaties verduurzaamden vooral op het gebied van energie

Uit de conjunctuurenquête van CBS blijkt dat in totaal 82% van de organisaties dit jaar maatregelen nam. In 2022 was dat 79%. Organisaties verduurzaamden vooral op het gebied van energie (23%). Maatregelen zoals milieubewust omgaan met grondstoffen en afval (zogenoemde circulaire economie) werden door 15% genoemd en 8% was bezig met het verminderen van uitstoot. Bijna 36% combineerde maatregelen rond energie, uitstoot of de circulaire economie. Bijna 18% verduurzaamde dit jaar niet.

Financieel tekort afhankelijkheid derden belemmert verduurzaming

Hoewel 32% van de organisaties geen belemmeringen ervaart bij het verduurzamen, noemt 14% een tekort aan financiële middelen en 11% een gebrek aan voordelen als belangrijkste belemmering. De belangrijkste belemmering bij het verduurzamen van de organisatie is echter de afhankelijkheid van derden. Daarbij is er verschil tussen het grootbedrijf (organisaties met 250 of meer werkzame personen) en het kleinbedrijf (tot 50 werkzame personen). In het grootbedrijf noemen 3 op de 10 bedrijven de afhankelijkheid van derden als de belangrijkste belemmering voor verduurzaming. Bij het kleinbedrijf  zijn dit er 2 op de 10.