Aan de slag met duurzame inzetbaarheid!

3 november 2016 | Door redactie

Duurzame inzetbaarheid is een thema dat veel organisaties bezighoudt. Wilt u ermee aan de slag? Laat u inspireren door concrete voorbeelden van de winnaars van de Goede Praktijken Competitie 2016.

Prijswinnaar Loders Croklaan werkt aan duurzame inzetbaarheid door te experimenteren met duo- en triobanen in ploegendiensten, interne stages en het instellen van een verbeterteam dat de goede initiatieven van werknemers direct kan uitvoeren. Ook Bruggink & Van der Velden, een organisatie die geen managementlagen kent, werd in het zonnetje gezet. De organisatie neemt snel beslissingen die een breed draagvlak hebben onder de werknemers. De werknemers beslissen zelf over de indeling van hun werkweek en het aantal vakantiedagen dat ze opnemen. De organisatie heeft lage verzuimcijfers en de werknemers hebben veel plezier in hun werk.

Met plezier blijven werken door duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid speelt in alle generaties. De vergrijzing is een feit. De komende jaren gaan ervaren werknemers massaal met pensioen en door de stijging van de AOW-leeftijd zullen andere werknemers langer moeten werken. Om te kunnen blijven werken, is het belangrijk dat werknemers in een veilige en gezonde omgeving  voldoende uitdaging hebben en zich kunnen blijven ontwikkelen. Werkstress is de grootste ziekteverzuimfactor, gevolgd door fysieke belasting. Een organisatie kan het ziekteverzuim aanpakken door te werken aan gezonde en veilige arbeidsomstandigheden.