Nationale Opera & Ballet neemt OR-advies over

Een maand na het ongevraagde advies van de OR heeft de directie van de Nationale Opera & Ballet (NOB) in Amsterdam alsnog besloten de al gesloten contracten met allerlei soorten freelancers door te betalen tot eind juni. Met een maximum van € 3.000 per maand per contract. Alleen al in Nederland krijgen daardoor ruim 200 artiesten, ontwerpers, figuranten en grimeurs gedurende drie maanden hun inkomen gegarandeerd.

4 mei 2020 | Door redactie

De ondernemingsraad (OR) drong op 27 maart voor het eerst aan op zo’n regeling, maar ving aanvankelijk bot bij de directie, die dit primair een taak van de overheid vond. Op 15 april wist minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) inderdaad een potje van € 300 miljoen te verkrijgen voor noodlijdende culturele instellingen, maar dat geld was juist niet bedoeld om freelancers door te betalen.

Veel freelancers konden op geen enkele coronamaatregel terugvallen

De bestaande coronaregelingen werken bij de NOB alleen door op de baanzekerheid van de circa 600 vaste medewerkers. Ze verschaffen zzp‘ers, alleen als zij ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel, een uitkering op bijstandsniveau. De OR maakte zich zorgen om de laatstgenoemde groep en nog meer om de freelancers die uitsluitend op basis van een overeenkomst van opdracht werken. Zij kunnen op geen enkele coronamaatregel terugvallen.

Alle freelancers van NOB krijgen toelage, ook als er geen voorstellingen zijn

Na het advies van de OR deden ook de minister en de vakbond een soortgelijke oproep aan de culturele instellingen. In de week van 27 april kregen alle freelancers van de NOB  via hun leidinggevende de toezegging dat NOB al gemaakte afspraken – ondanks het stilleggen van de voorstellingen – zal honoreren tot het maximum van € 3.000 per maand. De aanpak en het resultaat van de OR van De Nationale Opera & Ballet illustreert goed wat een OR kan bereiken met ongevraagd advies.

Bijlagen bij dit bericht