NBA treft extra maatregelen na examenfraude

14 november 2023 | Door redactie

De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) heeft nieuwe maatregelen aangekondigd na recente berichten over examenfraude bij een aantal oob-kantoren. Omdat de vragen en de bijbehorende antwoorden van de kennistoets naar alle waarschijnlijkheid nog steeds in omloop zijn, trekt de beroepsorganisatie de huidige kennistoets in.

Vanwege de recente examenfraude zullen snel nieuwe vragen en antwoorden voor de kennistoets worden ontwikkeld. De huidige vragen en antwoorden zijn naar alle waarschijnlijkheid niet meer bruikbaar als gevolg van de geconstateerde fraude. Om de zes oob-kantoren te ondersteunen bij hun interne onderzoeken naar examenfraude, stelt de NBA de vragen en antwoorden van de kennistoets desgewenst beschikbaar.

Schending van de beroepseed van accountants

De NBA roept alle accountantskantoren op om na te gaan of de procedures bij de verplichte kennistoets en permanente educatie voor accountants strikt worden nageleefd. Hierover kan desgewenst contact worden opgenomen met de beroepsorganisatie. De NBA ziet examenfraude als een schending van de beroepseed en de Verordening gedrags- en beroepsregels accountants (VGBA). Voor ernstige gevallen van examenfraude kan het tuchtrecht (artikel) worden ingezet. Het is dan aan de Accountantskamer om daar over te oordelen. 

Verbetering voor de zomer van 2024

De NBA heeft inmiddels overleg gevoerd met de zes oob-kantoren die op dit moment interne onderzoeken doen. De beroepsorganisatie zal met deze kantoren in gesprek blijven tot aan de afronding van de onderzoeken. De NBA dringt er bij de kantoren op aan om deze onderzoeken snel af te ronden, zodat de sector voor de zomer van 2024 stappen kan zetten ter verbetering.
De NBA kondigde eerder aan dat de huidige systematiek van PE-permanente educatie en verplichte kennistoetsen wordt geëvalueerd. Hierna wordt een nieuw model ontwikkeld. Een externe deskundige zal dit nog toetsen op fraudegevoeligheid.