Nieuwe handreiking Overgang en werk voor meer begrip

13 december 2023 | Door redactie

Een derde van het ziekteverzuim van vrouwen zou samenhangen met overgangsklachten. Toch is de overgang geen onderwerp van gesprek op het werk. In de nieuwe handreiking Overgang en werk van de Stichting van de Arbeid wordt gepleit voor meer openheid.

Een op de vier vrouwen in de overgang heeft last van slaapproblemen, 23% heeft spier- en gewrichtspijnen en 21% heeft last van opvliegers, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM onder meer dan twaalfduizend werkende vrouwen. Meer dan een op de drie respondenten geeft aan dat deze klachten invloed hebben op hun functioneren op het werk. Een paar voorbeelden van gezondheidsklachten zijn continu slecht slapen, vermoeidheid en vergeetachtigheid. Minder dan de helft praat hierover met de leidinggevende. Met de publicatie van de nieuwe handreiking Overgang en werk wil Stichting van de Arbeid werkgevers en werknemers helpen hierover in gesprek te gaan met elkaar.

Onterecht diagnose burn-out en depressie

Overgangsklachten worden vaak niet als zodanig herkend. Deels omdat het aspecifieke klachten zijn: ze zijn niet alleen kenmerkend voor de overgang. Ook weten veel mensen niet dat de overgang met zoveel klachten gepaard kan gaan, zelfs huisartsen en bedrijfsartsen niet. Hierdoor krijgen vrouwen soms onterecht de diagnose overspannenheid, burn-out of depressie opgeplakt. Dat is zonde, want hierdoor is er kans op langdurig verzuim waardoor vrouwen niet alleen lang van het werk weg zijn, maar zich ook niet beter gaan voelen. Werkgevers en werknemers krijgen in de handreiking tips om het gesprek aan te gaan. Ook de rol van de bedrijfsarts en het preventieve spreekuur komen aan bod.