Problematisch alcoholgebruik werknemers herkennen

22 juni 2023 | Door redactie

Alcoholproblematiek bij werknemers blijft vaak verborgen, waardoor ze moeilijkheden kunnen ervaren bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Bedrijfsartsen nemen daarom deel aan het Samenwerkingsverband vroegsignalering alcoholproblematiek (SVA). Dat wil werkgevers helpen alcoholproblemen vroeger te signaleren.

Bijna 1,5 miljoen werkenden in Nederland drinken zoveel alcohol dat hun werk eronder te lijden heeft. Ze vergeten afspraken, hebben spijt na het drinken of krijgen wel eens te horen dat ze minder moeten drinken. Om werkgevers te helpen problematisch alcoholgebruik bij werknemers eerder te signaleren, doen bedrijfsartsen mee aan het Samenwerkingsverband vroegsignalering alcoholproblematiek (SVA). Als alcoholproblemen op tijd worden herkend en aangepakt, kan dat voorkomen dat werknemers zich ziek melden en uitvallen. Ook kan tijdig signaleren voorkomen dat problematisch gebruik uitmondt in een verslaving.

Preventief spreekuur bedrijfsarts

Problematisch alcoholgebruik uit zich op het werk vaak in kleine dingen. De werknemer gaat zich anders gedragen, komt bijvoorbeeld vaker te laat, meldt zich vaker kort ziek, gaat meer fouten maken of doet er langer over om het werk af te krijgen. Als een leidinggevende dit opmerkt bij een werknemer, moet hij al in gesprek gaan voordat er sprake is van verzuim. In dat gesprek kan hij benoemen wat hem de laatste tijd is opgevallen en zijn bezorgdheid uitspreken. Er kan ook iets anders aan de hand zijn, en het is hoe dan ook goed om te wijzen op het preventieve spreekuur van de bedrijfsarts. Die kan makkelijker vragen stellen die op de gezondheid betrekking hebben.

Trainingen voor leidinggevenden

Werknemers zullen uit schaamte of angst voor represailles niet snel zelf over hun probleem beginnen. Ook ontkenning van het probleem speelt een rol. Trimbos Instituut geeft trainingen voor onder meer HR-professionals en leidinggevenden om problematisch alcoholgebruik in de organisatie vroegtijdig te signaleren en op de agenda te zetten. Werkgevers kunnen een ADM-beleid opstellen (tool). Daarin staan afspraken over het gebruik van alcohol, drugs en medicijnen op het werk. Middelengebruik vergroot immers het risico van arbeidsongevallen. Voorlichting over de (soms langdurige) werking van middelen draagt ook bij aan de veiligheid op de werkvloer. Op herkenalcoholproblematiek.nl is meer informatie te vinden over preventie en aanpak.