Risico’s van alcoholgebruik onvoldoende bekend

4 juli 2023 | Door redactie

Uit recent onderzoek blijkt dat Nederlanders niet weten hoe slecht alcohol is voor de gezondheid. De Gezonde Generatie is daarom een kenniscampagne gestart. Ook werkgevers kunnen bijdragen aan meer bewustwording van de gezondheidsrisico’s van alcohol.

De campagne Op je gezondheid van de Maag Lever Darm Stichting en KWF Kankerbestrijding in het kader van Gezonde Generatie stelt dat het drinken van alcohol de kans op zeven soorten kanker vergroot. Dit zijn vaak langetermijngevolgen van alcoholgebruik. Toch is dat nauwelijks bekend bij degenen die alcohol drinken. Werkgevers kunnen in de werksituatie best het nodige doen om het gebruik van alcohol te beperken. Niet alleen is het in veel organisaties gebruikelijk om alcohol te schenken op de vrijmibo, ook tijdens bedrijfsuitjes, presentaties en recepties wordt doorgaans alcohol geschonken. Net als op congressen, tijdens zakenlunches en zakenreizen. Hoewel de werkgever beperkte invloed heeft op de gezondheid van werknemers als het om leefstijl gaat, kan hij in de werksituatie wel gezonde keuzes maken. Ook kan hij voorlichting geven over de gevaren en de werking  van alcohol. Werknemers die in het weekend stevig drinken, kunnen daarvan op maandagochtend nog last hebben. Dat kan de veiligheid op de werkvloer in gevaar brengen. 

Alcohol wordt verbonden met gezelligheid

Onderzoeksbureau MarketResponse deed in opdracht van de Gezonde Generatie, een samenwerkingsverband van verschillende gezondheidsfondsen, onderzoek naar alcohol onder 1.605 volwassen Nederlanders. Daaruit blijkt onder andere dat:

  • respondenten alcohol vooral verbinden aan gezelligheid (54%), een feestje (50%), lekker (42%) en ontspanning (39%). Dat het ongezond is en kan leiden tot dronkenschap wordt minder genoemd (beide 27%).
  • mensen denken dat vooral in één keer heel veel drinken ongezond is. Sommige respondenten denken dat een glas alcohol per dag gezond is (19%).
  • mensen denken bij risico’s vooral aan kortetermijnrisico’s zoals een verhoogde kans op een hevige woordenwisseling of ruzie (61%).  

Uit eerder onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat kinderen eerder gaan drinken als hun ouders alcohol drinken. Voorbeeldgedrag speelt een grote rol. Dat geldt ook voor alcoholgebruik in de werksituatie. Op de website gezondegeneratie.nl/alcohol/ is meer te lezen over de campagne en de relatie tussen alcohol en kanker.