Riskant alcoholgebruik door werkenden bedreigt veiligheid

2 november 2023 | Door redactie

Uit recent onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat een op de zes werkenden riskant drinkt. Dat betekent dat zij daardoor problemen ondervinden. Hierdoor neemt het risico op gezondheidsschade toe, vermindert de productiviteit en kunnen onveilige situaties op de werkvloer ontstaan.

Van alle werkenden in Nederland drinkt 17% riskant, zo laat recent onderzoek onder werkende Nederlanders van 18-67 jaar van het Trimbos Instituut zien. Riskant alcoholgebruik heeft gevolgen voor de gezondheid van de werknemer, voor de kwaliteit van het werk, voor de productiviteit en voor de veiligheid op de werkvloer. Door alcoholgebruik neemt het risico op arbeidsongevallen en verzuim toe. Werknemers die verzuimen vanwege riskant alcoholgebruik, verzuimen gemiddeld drie dagen per jaar. Werkgevers kunnen door middel van een actief beleid voor alcohol-, drugs- en medicijngebruik en werk (ADM-beleid) proberen deze risico’s aan te pakken.

Training alcohol, drugs en medicijnen

Andere maatregelen voor de aanpak van alcohol en drugsgebruik (toolbox) op het werk zijn onder meer het geven van voorlichting aan leidinggevenden en werknemers en het bieden van (gespreks)training. Dat kan helpen bij het vroegtijdig herkennen van signalen van problematisch alcoholgebruik en het aangaan van het gesprek hierover. Het Trimbos-instituut heeft hiervoor een cursus 'alcohol, drugs, medicijnen en werk' ontwikkeld. Die moet het bewustzijn vergroten van werknemers en leidinggevenden over de risico’s van alcohol- en drugsgebruik tijdens het werk, maar ook buiten werktijd. Ook leren werknemers hoe ze signalen van (problematisch) middelengebruik kunnen herkennen bij zichzelf of bij collega’s en waar ze (anonieme) hulp kunnen vinden.