Kantoortijger kansrijker dan verstokte thuiswerker?

30 maart 2022 | Door redactie

Veel organisaties werken inmiddels hybride, waarbij werknemers deels kunnen thuiswerken. De vraag is echter: vergroot de zichtbaarheid van werknemers die wél altijd op kantoor aanwezig zijn ook hun carrièrekansen?

Een betere werk-privébalans, hogere productiviteit, lagere kantoorkosten en het verminderen van de CO2-uitstoot en filevorming: het zijn allemaal voordelen van regelmatig thuiswerken. Aan de andere kant is op kantoor zijn belangrijk voor het contact tussen collega’s en het uitvoeren van bepaalde werkzaamheden. Bij hybride werken worden deze voordelen samengebracht. Nu zijn er ook werknemers die graag elke werkdag op kantoor zijn, in de volksmond ook wel ‘de kantoortijgers’ genoemd. Als een leidinggevende zelf ook kiest voor hybride werken, bestaat de kans dat hij deze kantoortijgers altijd op kantoor ziet en de regelmatige thuiswerker een stuk minder vaak. Dat is alleen niet het geval als een organisatie kiest voor een strak schema met verplichte kantoordagen, maar dat doet nu juist afbreuk aan de flexibiliteit die met hybride werken gepaard gaat. Afspraken over hybride werken in een overeenkomst vastleggen (tool) is dan ook aan te raden.

Promotie maken

Het risico van dit alles is dat de ‘altijd aanwezig’-groep uiteindelijk een voorsprong krijgt op de werknemers die regelmatig thuiswerken. Bijvoorbeeld omdat de leidinggevende beter ziet wat de kwaliteiten van eerstgenoemden zijn, en zij hierdoor meer kans maken op het moment dat er een leuke klus of zelfs een promotie te vergeven is. Dit is iets waar leidinggevenden voor moeten waken, maar zij kunnen natuurlijk ook met hun teams bespreken hoe werknemers zich in de toekomst, als hybride werken inderdaad een blijvertje is, duurzaam kunnen blijven ontwikkelen (artikel). Heldere communicatie en het uitspreken van de wensen en verwachtingen van alle partijen zijn hierbij essentieel.

Bijlagen bij dit bericht