Co-ouderschapsregeling voor IACK wordt aangepast

19 september 2023 | Door redactie

In het Belastingplan 2024 wordt voorgesteld om de co-ouderschapsregeling voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) aan te passen en in de wet op te nemen. Door deze aanpassing komen co-ouders allebei in aanmerking voor de IACK als zij de zorg voor een kind tijdens een kalenderjaar gelijk hebben verdeeld.

Met de aanpassing van de co-ouderschapsregeling, die momenteel is opgenomen in de Uitvoeringsregeling inkomstenbelasting 2001 (URIB 51 2001), wordt een eerder arrest van de Hoge Raad van 30 september 2022 gecorrigeerd. Door dit arrest kon een belastingplichtige in een co-ouderschapssituatie in aanmerking komen voor de IACK (Vraag & Antwoord) als deze persoon maar 78 dagen in een kalenderjaar zorgt voor een kind. De HR oordeelde in het arrest dat het tegelijkertijd behoren tot beide huishoudens van een kind beoordeeld moest worden binnen een periode van zes maanden en niet binnen een kalenderjaar. Het is de bedoeling dat met ingang van 2024 een kind minimaal 156 dagen van het kalenderjaar in elk van beide huishoudens verblijft.

Inschrijvingseis doorslaggevend 

De IACK is een korting in de inkomstenbelasting (tool). Eén van de voorwaarden voor toekenning van de IACK is de zogenoemde inschrijvingseis. De belastingplichtige moet in een kalenderjaar minimaal zes maanden op hetzelfde woonadres in de basisregistratie personen (BRP) staan ingeschreven als een kind dat bij het begin van het kalenderjaar jonger is dan twaalf jaar. Het voorstel is wettelijk vast te leggen wanneer bij co-ouderschap wordt voldaan aan de inschrijvingseis. Een kind wordt geacht minimaal zes maanden op hetzelfde woonadres als de belastingplichtige te staan ingeschreven in de BRP. Het kind moet minimaal 156 dagen van het kalenderjaar in elk van beide huishoudens verblijven en gedurende het kalenderjaar op hetzelfde woonadres als zijn of haar andere ouder staan ingeschreven in de BRP.

IACK vanaf 2025 uitgefaseerd 

Om het toekennen van de IACK meer in lijn te brengen met doel en strekking van de IACK, wordt voorgesteld om de formele inschrijvingseis met ingang van 1 januari 2025 te vervangen door een materiële toets. In het Belastingplan 2023 is geregeld dat de IACK vanaf 1 januari 2025 wordt uitgefaseerd. Ouders van kinderen die zijn geboren vóór 1 januari 2025 komen op grond van het overgangsrecht nog in aanmerking voor de IACK als aan de voorwaarden is voldaan. De voorgestelde wijziging geldt voor de gevallen die onder dit overgangsrecht vallen.

Download de belangrijkste Prinsjesdagstukken in pdf, zodat u snel de achtergrondinformatie bij de hand heeft.