Voorkom veelgemaakte fouten bij loonkostenvoordeel

26 juni 2023 | Door redactie

Sommige fouten die een werkgever maakt rondom het loonkostenvoordeel (LKV) zijn gemakkelijk te vermijden, als de werkgever zich ervan bewust is. Zo is het van belang het juiste LKV aan te vragen voor de werknemer. Het lijkt een open deur, maar dit gaat soms toch mis blijkt uit onderzoek van UWV.

Forum Salaris, een online platform van de Belastingdienst (account nodig), zette onlangs een aantal aandachtspunten rondom het loonkostenvoordeel (LKV) op een rij. Als eerste is het belangrijk om het juiste LKV (artikel) aan te vragen in de aangifte loonheffingen. Uit een onderzoek van UWV naar de kwaliteit van de polisadministratie blijkt dat werkgevers soms het verkeerde LKV aanvragen. Een werkgever moet ervoor waken dat hij het LKV aanvraagt dat overeenkomt met wat op de doelgroepverklaring van de werknemer staat. Vraagt hij het verkeerde voordeel aan, dan ontvangt hij voor deze werknemer geen LKV. Er bestaat alleen recht op het LKV als de werknemer een doelgroepverklaring heeft. In de doelgroepverklaring staat voor welk LKV de verklaring is afgegeven en de voorwaarden waaraan de werknemer voldoet. 

Vergeet niet de indicatie LKV na afloop op ‘nee’ te zetten

Daarnaast komt het voor dat in de aangifte loonheffingen de indicatie ‘LKV’ op ‘ja’ blijft staan als de looptijd is verstreken. Maar als de looptijd verstreken, moet de werkgever de indicatie LKV op ‘nee’ zetten. Laat hij deze op ‘ja’ staan, dan zorgt dit er niet voor dat hij het LKV ontvangt. Wel is dit een onjuist gegeven in de inkomstenverhouding van een werknemer, dat de werkgever moet corrigeren. 

Pas op voor een datalek

Het corrigeren is belangrijk, omdat er door een onterechte ‘ja’ bij de indicatie LKV privacygevoelige gegevens van de werknemer worden gebruikt in het proces van de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl). Hierdoor worden deze gegevens mogelijk onnodig beschikbaar gesteld binnen de uitvoeringsorganisatie. Dit kan worden gezien als een datalek, zo geeft de Belastingdienst aan. Bovendien zorgt een onjuist gegeven in een inkomstenverhouding voor onnodige administratieve uitvoeringslasten voor de Belastingdienst en UWV. Deze instanties moeten de werkgever hierover immers informeren zodat hij dit kan herstellen.