Last onder dwangsom of boete bij overtreden Arbowet

13 juni 2023 | Door redactie

Werkgevers die de Arbowet overtreden, kunnen te maken krijgen met sancties, zoals een boete of een dwangsom. Beide zijn financiële sancties. Ze worden opgelegd door de Nederlandse Arbeidsinspectie. Een last onder dwangsom komt minder vaak voor. Wat houdt het in?

Onlangs heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie een voornemen tot oplegging van een last onder dwangsom (LOD) verstuurd aan een aantal bagage-afhandelaren op luchthaven Schiphol. Dat gebeurt niet zo vaak: liever doet de Arbeidsinspectie aan voorlichting en geeft organisaties de kans om dingen daarna op de rit te krijgen. Maar bij een controle heeft de Arbeidsinspectie vastgesteld dat de bagage-afhandelaren niet hebben voldaan aan de eis die eerder aan hen is gesteld. Het bedrag van de LOD verschilt per bagage-afhandelaar, en is in dit geval maximaal 65.000 euro per maand. De bedrijven moesten per direct hulpmiddelen aan hun werknemers ter beschikking stellen om de bagage mee af te handelen. Deze hulpmiddelen, waaronder vacuümheffers en mechanische tilhulpen, moeten fysieke overbelasting bij werknemers voorkomen.   

Dwangsom bij ernstige overtreding

Bij het handhaven van de Arbowet kan de Arbeidsinspectie financiële sancties opleggen, zoals een boete en een last onder dwangsom (LOD). Wat is het verschil? Een boete is een geldstraf opgelegd door een bestuursorgaan zoals een toezichthouder als de Arbeidsinspectie. Een LOD is een dwangmaatregel die wordt ingezet bij ernstige overtredingen, die echter niet direct levensbedreigend zijn. Hij wordt ingezet als een werkgever zich niet heeft gehouden aan de gestelde eisen bij een eerdere controle. Het doel ervan is dat het betreffende bedrijf direct stopt met de overtreding. Voor elke periode dat het bedrijf dat nalaat, volgt een dwangsom. Die periode kan een maand zijn, maar ook een week en zelfs een dag. Dat bedrag kan dus flink oplopen. Dat moet ervoor zorgen dat de risicovolle situatie meteen wordt beëindigd. Lees meer over het verschil tussen een boete en een dwangsom .