Nederlandse Arbeidsinspectie publiceert Jaarplan 2024

14 december 2023 | Door redactie

In 2024 voert de Nederlandse Arbeidsinspectie het tweede jaar uit van het Meerjarenplan 2023-2026. Daarin ligt de focus op de aanpak van risico’s van gevaarlijke stoffen en psychosociale arbeidsbelasting. Ook arbeidsuitbuiting krijgt veel aandacht.

In het Jaarplan 2024 staan de doelen waaraan de Nederlandse Arbeidsinspectie in dat jaar gaat werken. Deze komen voort uit het Meerjarenplan 2023-2026 en zijn verdeeld over elf programma’s. Daaronder psychosociale arbeidsbelasting, arbeidsdiscriminatie en fysieke belasting en asbest en gevaarlijke stoffen. De Arbeidsinspectie gaat strenger optreden tegen arbeidsuitbuiting en ernstige delicten. Ook voor de eigen organisatie heeft de Arbeidsinspectie doelen gesteld, want zonder voldoende capaciteit kan zij onvoldoende toezicht houden en handhaven. Een belangrijke doelstelling is dat het aandeel van gezamenlijke inspecties bij Brzo-bedrijven (Besluit risico's zware ongevallen, tool) in 2024 minstens 90% blijft.

Controleren op aanwezigheid RI&E

Naast het verder uitvoering geven aan de elf programma’s richt de Arbeidsinspectie zich in 2024 onder meer op:

  • Het eenvoudiger maken van indienen van meldingen over misstanden en onveilig werk en verbeteren van informatievoorziening aan de melders.
  • Bepaalde groepen bedrijven in verschillende sectoren controleren op aanwezigheid van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en het plan van aanpak door deze op te vragen. Ook het contract met de arbodienstverlener wordt opgevraagd en beoordeeld.
  • Aandacht geven aan de betrokkenheid van werknemers bij de totstandkoming van het arbobeleid in hun organisatie.
  • Voortzetten van de nieuwe gedifferentieerde aanpak van arbeidsongevallen. In deze aanpak kunnen werkgevers soms zelf onderzoek doen naar een ongeval (artikel) en een werkgeversrapportage en verbeterplan opstellen.

Meer lezen over de speerpunten voor 2024? Dat kan in Jaarplan Nederlandse Arbeidsinspectie 2024.