Grote onrust door verkoopplannen Tata Steel

Tata Steel Europe zou voorbereidingen treffen om verschillende bedrijfsonderdelen van Tata Steel Nederland te verkopen. De verkoopplannen leidden bij de Nederlandse vestigingen tot grote onrust. De centrale ondernemingsraad van Tata Steel Nederland verzet zich fel tegen de onderdelenverkoop.

10 februari 2020 | Door redactie

Afgelopen week werd bekend dat Tata Steel Europe, eigenaar van het voormalige Hoogovens in IJmuiden, van plan is om diverse Nederlandse bedrijfsonderdelen te verkopen. Het zou onder andere gaan om panelenmaker SAB Profiel en buizenmaker Tubes. Beide organisaties hebben verschillende vestigingen in Nederland en hebben bij elkaar zo’n 500 werknemers in dienst.

OR van Tata Steel-fabriek Tubes stapt naar rechter

De ondernemingsraad (OR) van de Oosterhoutse vestiging van Tubes BV stapte onlangs naar de rechter om duidelijkheid te krijgen over de verkoopplannen. Volgens de OR heeft de raad adviesrecht  bij de voorgenomen verkoop van de fabriek. De OR vermoedt namelijk dat de plannen al in een verder gevorderd stadium zijn. Een OR heeft adviesrecht op voorgenomen besluiten tot de overdracht van de zeggenschap over de onderneming of een onderdeel daarvan (artikel 25, lid 1b WOR). De directie stelt echter dat de OR geen adviesrecht heeft omdat het een beleidsvoornemen is.

COR verzet zich fel tegen verkoopplannen

Tata Steel Nederland is al langere tijd op de hoogte van de plannen van Tata Steel Europe om Nederlandse bedrijfsonderdelen te verkopen. De Nederlandse directie heeft naar eigen zeggen echter geen voorstellen voor een eventuele verkoop gezien, terwijl zij deze wel moet goedkeuren.
De centrale ondernemingsraad (COR) van Tata Steel Nederland is ontevreden over de gang van zaken en verzet zich fel tegen de verkoopplannen. COR-voorzitter Frits van Wieringen zegt dat Tata Steel Europe niet het recht heeft om onderdelen te verkopen zonder medeweten van de Nederlandse directie. Volgens hem zijn de genoemde bedrijfsonderdelen winstgevend, en zet Tata Steel Europe deze nu in de verkoop om de verliezen van Tata Steel in het Verenigd Koninkrijk te compenseren.

Tata Steel Europe doet geen uitspraak over mogelijke verkoop

De COR vindt het wrang dat de werknemers van de betreffende bedrijfsonderdelen nu via de media moeten horen dat het bedrijf te koop staat. Er heerst volgens de COR veel onrust. De COR en de Europese ondernemingsraad (EOR) hebben zo snel mogelijk duidelijkheid geëist. Tata Steel Europe wil echter geen uitspraken doen over de mogelijke verkoop.

Baangarantie tot oktober 2021

Tata Steel Europe maakte in november 2019 grote reorganisatieplannen bekend. Bij deze reorganisatie zouden in Nederland 1.600 banen verdwijnen. Een vastomlijnd plan is er echter nog niet. In januari 2020 zegde de directie van Tata Steel Nederland aan vakbond FNV toe dat het dreigende massaontslag voorlopig is uitgesteld. Tot oktober 2021 blijven de banen bij Tata Steel Nederland gegarandeerd.