Wederom minder klachten over accountants

19 juni 2023 | Door redactie

De laatste jaren worden steeds minder klachten ingediend over accountants. In 2022 ontving de Klachtencommissie van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) 28 klachten, ten opzichte van 43 klachten in 2021 en 46 klachten in 2020. Dit is te lezen in het ‘Jaaroverzicht Klachtencommissie NBA 2022’.

Er is geen specifieke verklaring voor de afname van het aantal ingediende klachten over accountants in 2022. Voor het verslagjaar 2021 werden de coronapandemie en de bekendheid en zichtbaarheid van de Klachtencommissie nog gezien als mogelijke verklaring van de afname. Daarnaast kan de Vernieuwingsagenda van de NBA van 2018, waarin kwaliteit van het beroep als speerpunt werd benoemd, ertoe hebben geleid dat accountants beter werk zijn gaan leveren. 

Geen sanctiemogelijkheid

De Klachtencommissie behandelt klachten over de manier waarop de accountant-administratieconsulent (AA) of de registeraccountant (RA) zich tegenover de klager heeft gedragen. In het klachtrecht staat de klager centraal. Vaak gaat het om een ondernemer die een beroep doet op zijn ondernemingsrecht. De Klachtencommissie zet zich vooral in om partijen bij elkaar te brengen. Daarbij ligt de nadruk op het bereiken van overeenstemming. Lukt dat niet, dan doet de Klachtencommissie NBA schriftelijk uitspraak in de vorm van een beslissing. Daarin geeft de commissie gemotiveerd aan of zij de klacht (deels) gegrond of (deels) ongegrond vindt. De Klachtencommissie kan in haar beslissing geen sanctie opleggen, zoals een berisping of schorsing. De commissie kan wel een aanbeveling doen. De accountant hoeft deze echter niet op te volgen.

Klacht over beroepsmatig handelen

Andere instanties waar een ondernemer met een klacht over het beroepsmatig handelen van de accountant terecht kan zijn de klachtinstantie van het desbetreffende accountantskantoor en de Accountantskamer, die zich richt op het tuchtrecht. Voor civielrechtelijke geschillen kan bij de Raad voor Geschillen worden aangeklopt. Ook bij de Accountantskamer en de Raad voor Geschillen is de laatste jaren een daling te zien van het aantal klachten over accountants.