Natuurlijk, als een werknemer een sigaret opsteekt naast een afvalplein waar brandbare chemicaliën worden opgeslagen, krijgt hij pardoes ontslag. Maar dan moet wel glashelder zijn dat dit in strijd is met de veiligheidsvoorschriften. Kortgeleden kwam een zaak voor de rechter waarin dat ook het geval was. De werknemer vond het ontslag nogal overdreven.
In deze rechtszaak vond de ontslagen werknemer de maatregel 'disproportioneel', zoals dat juridisch heet. Maar volgens de rechter was de maatregel zeker niet te resoluut. Als de werkgever eerst had moeten waarschuwen, zou dat afbreuk doen aan het autoritaire karakter van veiligheidsvoorschriften. En daardoor zou er een minder beschermende werking van uitgaan. De werkgever zag dus geen andere mogelijkheid dan de werknemer direct op straat te zetten.
De veiligheidsvoorschriften waren volstrekt helder en het gevaar was groot. De werknemer was op de hoogte van het rookverbod, maar had toch het risico genomen. Daarom was het ontslag terecht, aldus de rechter.
Goede en heldere veiligheidsvoorschriften zijn dus belangrijk. Maar u kunt er alleen wat mee als u bij overtredingen ook keiharde maatregelen neemt. Dat betekent dus ook ontslag van een werknemer die al lang bij uw organisatie werkt en verder prima functioneert, maar de veiligheid met voeten treedt. Ook al is het maar één keertje...
Kantonrechter Almelo, 13 augustus 2010, LJN: BN4074