KPN komt terug op plannen XS4All na rechtsgang OR

15 april 2019 | Door redactie

KPN is samen met de ondernemingsraad (OR) van KPN-dochter XS4All een project gestart om nieuwe mogelijkheden voor de internetprovider te bekijken. Dit deed KPN nadat de OR van XS4All naar de rechter was gestapt. De OR ging in beroep omdat KPN de raad niet om advies had gevraagd om opheffing van XS4All.

KPN maakte begin januari bekend te willen stoppen met de merken Telfort, XS4ALL en Yes Telecom. Het telecombedrijf had hiervoor de centrale ondernemingsraad (COR) van KPN om advies gevraagd. De COR ondersteunde het voornemen van KPN om de activiteiten van onder meer XS4All te beëindigen. KPN verzuimde echter om de OR van XS4All om advies te vragen.

Juridisch advies bevestigt eigenstandige positie OR

XS4All is een zelfstandige dochter van KPN. De OR van XS4All liet KPN weten daarom adviesrecht te hebben over opheffing van de organisatie. Nadat KPN weigerde de OR van XS4All om advies te vragen, won de OR juridisch advies in. Dit meldt dagblad AD, dat in het bezit is van correspondentie over de zaak. Omdat het advies luidde dat KPN de OR ten onrechte had gepasseerd, stapte de OR naar de Ondernemingskamer. KPN reageerde hierop door een projectgroep met de OR van XS4All te starten, om opnieuw naar de toekomst van XS4All te kijken. Dit was voor de OR aanleiding om de rechtszaak weer in te trekken.

OR zelfstandige organisatie heeft adviesrecht over beëindiging werkzaamheden

De bestuurder van KPN blijft van mening dat hij zich volledig aan de Wet op de ondernemingsraden (WOR) heeft gehouden met alleen een adviesaanvraag aan de COR van KPN. De organisatie stelt zich op het standpunt dat een apart advies van de OR van XS4All niet nodig was, omdat in de COR een vertegenwoordiging van de OR van XS4All zit. XS4All is echter een zelfstandige organisatie en niet slechts een bedrijfsonderdeel van KPN. Volgens de WOR heeft de OR van een zelfstandige organisatie adviesrecht over beëindiging van de werkzaamheden van de organisatie (artikel 25, lid 1c WOR).