Man/vrouw-verhouding in de top nog erg scheef

8 september 2023 | Door redactie

Hoewel het vorig jaar nog de goede kant op leek te gaan, blijft de benoeming van het aantal vrouwen in de raad van bestuur nu weer achter. Slechts 15% van alle bestuurders is vrouw. Dat blijkt uit de Female Board Index van 2023. De OR kan zorgen voor een meer gelijkwaardige verhouding.

In 2022 groeide het aantal vrouwelijke bestuurders bij de 89 Nederlandse beursgenoteerde bedrijven nog gestaag. Er werden meer vrouwen dan mannen benoemd tot commissaris. Daardoor was in 2022 bijna één op de drie nieuwe bestuurders vrouw. In 2023 was echter van de 30 benoemde directieleden, slechts vier vrouw (peildatum: 31 augustus 2023). Bovendien vertrokken er ook nog drie vrouwen nadat ze slechts één termijn hadden gediend. Hierdoor blijft het aantal vrouwelijke leden in de raden van bestuur in 2023 met 15% ongewijzigd ten opzichte van 2022. Wel is er een kleine stijging bij het aantal vrouwelijke commissarissen. Van de 71 benoemde commissarissen in 2023 zijn er 37 vrouw. Daarmee is nu vier op de tien commissarissen (39%) vrouw. In 2022 was dit 38%. Er is een vrouwenquotum voor hele EU op komst, in een poging de man-vrouw-verhouding in de top te verbeteren.

OR kan zorgen voor betere man/vrouw-balans in topposities

Door kandidaten voor te dragen of te adviseren over aanstellingen in de top, kan de OR zorgen voor een meer gelijkwaardige verhouding van het aantal mannen en vrouwen in de topposities van de organisatie. Zo heeft de OR het recht om ten minste de helft van de bestuursleden voor te dragen (artikel 29 WOR) en adviesrecht bij de benoeming van een bestuurder (artikel 30 WOR). Daarnaast heeft een OR bij grote vennootschappen het recht om commissarissen aan te bevelen (artikel 2:158/268 BW).

Sommige raden bestaan voor de helft uit vrouwen

De Nederlandse Female Board Index geeft jaarlijks een overzicht was de man/vrouw-verhouding in de raad van commissarissen en de raad van bestuur van alle in Nederlandse organisaties die genoteerd zijn op de Euronext Amsterdam. De peildatum is altijd 31 augustus van het lopende jaar. Grote organisaties zoals Aegon, ASML, Heineken, koffie- & theegigant JDE Peet’s en Philips blijken geen enkele vrouw in hun raad van bestuur te hebben. Een aantal andere grote bedrijven zoals Arcadis, Fugro, KPN, NN, Ordina, PostNL en WoltersKluwer hebben allemaal wel een raad van bestuur die voor de helft uit vrouwen bestaat.