Wat zijn de richtbedragen voor OR-scholing in 2024?

6 november 2023 | Door redactie

De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft de nieuwe richtbedragen voor OR-scholing bekendgemaakt. Voor een maatwerkcursus voor de hele ondernemingsraad (OR) geldt in 2024 een richtbedrag van € 1.250 per dagdeel per OR. Het richtbedrag voor een cursus op basis van open inschrijving bedraagt volgend jaar € 200 per dagdeel per OR-lid.

De SER stelt ieder jaar de richtbedragen voor OR-scholing vast op voordracht van de Commissie Bevordering Medezeggenschap (CBM). Net als voorgaande jaren stelde de SER voor 2024 twee richtbedragen vast: voor een maatwerkcursus en voor een open-inschrijvingscursus (een cursus met een vast programma waarvoor een OR-lid zich individueel kan inschrijven).
Voor een maatwerkcursus voor de hele OR bedraagt het richtbedrag in 2024 € 1.250 netto per dagdeel per OR (2023: € 1.160), exclusief accommodatiekosten. Voor een open inschrijvingscursus geldt in 2024 een richtbedrag van € 200 netto per dagdeel per OR-lid (2023: € 190), inclusief accommodatiekosten. De richtbedragen geven de OR en bestuurder houvast bij het bepalen van het OR-scholingsbudget voor het komende jaar. 

OR-leden hebben wettelijk recht op scholing

Alle OR-leden hebben recht op scholing. Dit is vastgelegd in artikel 18 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR). OR-leden hebben wettelijk recht op minimaal 5 dagen scholing per jaar. Leden van een OR-commissie hebben daarnaast recht op 3 scholingsdagen per jaar. De OR en bestuurder stellen meestal in onderling overleg vast hoeveel scholing de OR het komende jaar gaat volgen. De bestuurder moet OR-leden in de gelegenheid stellen om deze scholing onder werktijd en met behoud van loon te volgen (artikel 22 WOR).

Goede indicatie voor OR-scholingsbudget 2022

De richtbedragen van de SER zijn geen wettelijke normen, maar richtlijnen. De CBM berekent de bedragen op basis van de tarieven die opleidingsinstituten met een SCOOR-RMZO-certificaat hanteren. Ze geven de OR een indicatie van wat kwalitatief goede OR-scholing komend jaar mag kosten. De richtbedragen zijn exclusief BTW en all-in, dus inclusief tarieven voor trainers, docenten en werknemers, kosten voor voorbereiding, uitvoering en nazorg van de cursus, eventuele reiskosten en kosten voor overhead en cursusmaterialen. De SER geeft geen richtbedrag voor de accommodatiekosten voor maatwerkcursussen voor de hele OR. Deze lopen namelijk sterk uiteen. Het richtbedrag voor open inschrijvingscursussen is wel inclusief (gemiddelde) accommodatiekosten.