Risico op tekenbeten ook in tuinen

14 juli 2022 | Door redactie

Waar men eerder dacht dat teken alleen in bossen en hoog gras voorkomen, blijkt nu dat zij ook aanwezig kunnen zijn in tuinen en kort gemaaid gras. Dat meldt Wageningen University & Research na een tekentelling in Nederlandse tuinen.

In dertig tuinen verspreid door Nederland heeft de universiteit gezocht naar teken en wat bleek? In 70% van de tuinen werden zij ook aangetroffen. In totaal werden meer dan 350 teken gevonden, van larfjes tot volwassen exemplaren. Teken zitten dus niet alleen in het bos en onder struiken, maar ook in tuinen met een gazon, tussen de tegels met gras en zoals recentelijk is gebleken ook op pas gemaaid en kort gras. In het bos zitten wel veel meer teken – vier tot tien keer zoveel - als in tuinen, maar door het intensieve gebruik van een tuin neemt het risico op een beet meer toe. Voor iedereen die buiten in een groene omgeving werkt is het extra oppassen geblazen.

Beschermen en controleren op tekenbeten

Teken kunnen de ziekte van Lyme overdragen en daarom brengt een tekenbeet gevaren met zich mee. Ongeveer één op de vijf teken draagt de bacterie bij zich. Per jaar krijgen ruim 27.000 Nederlanders de ziekte van Lyme door een besmette teek. Uit meldingen van tekenradar.nl blijkt dat één op de drie mensen een tekenbeet in eigen tuin heeft opgelopen. Bij volwassenen bijt een teek het vaakst op benen. Voor buitenwerkers die vaak door tuinen moeten lopen en regelmatig tussen de bosjes staan, zijn enkele beschermingsmaatregelen, zoals bedekkende kleding over armen en benen, al effectief. Wel moet er tijdens en na het werk grondig op tekenbeten gecontroleerd worden. Het RIVM heeft de richtlijn Lymeziekte en arbeid gepubliceerd om te adviseren over preventie (tool) en om werkgerelateerde problemen bij de ziekte van Lyme in kaart te brengen.