Plannen voor de loonbelasting op Prinsjesdag 2023

7 september 2023 | Door redactie

Welke plannen voor de loonbelasting kunnen werkgevers op Prinsjesdag 2023 verwachten? Eén en ander is al bekend. Zo stond in de Voorjaarsnota het plan voor één vrijstelling voor het onbelast verstrekken van een OV-abonnement. Welke plannen staan er mogelijk nog meer op stapel?

Lees ook: de verwachte plannen voor Prinsjesdag 2023 op het gebied van de inkomstenbelasting en de plannen voor bv's en dga's.

Op dinsdag 19 september is het weer zo ver: Prinsjesdag. Die dag maakt het demissionaire kabinet onder meer de voorstellen voor de wet Belastingplan 2024 en de wet Overige fiscale maatregelen 2024 bekend. Niet alle plannen zullen een verrassing zijn: eerder dit jaar maakte het kabinet haar plannen al bekend in de Voorjaarsnota. In deze nota stond onder meer het plan voor één vrijstelling voor het onbelast verstrekken van ov-abonnementen. Welke plannen kunnen werkgevers nog meer verwachten? 

Vrijstelling ov-abonnement en afschaffing LKV ouderen

Naar verwachting bevat het belastingpakket over 2024 de volgende onderwerpen:

  • Voor de vrije ruimte over de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom van een organisatie geldt een dit jaar een tijdelijke verruiming van 3%. Per 1 januari 2024 daalt deze naar verwachting naar 1,92%. Over het restant van de loonsom blijft de vrije ruimte waarschijnlijk 1,18% (en 80% eindheffing bij overschrijding).
  • Er komt vanaf 2024 waarschijnlijk één vrijstelling waarmee werkgevers onbelast een OV-abonnement kunnen verstrekken aan werknemers. Nu zijn hier nog twee regelingen voor.
  • De afschaffing van het loonkostenvoordeel (LKV) voor een 56-plusser per 1 januari 2026.

Per 2024 wettelijk minimumloon per uur

Er zijn ook een aantal wijzigingen die al definitief zijn en per 1 januari 2024 in werking treden. Zo moet een werkgever verplicht werknemers van 21 jaar en ouder per uur minimaal het wettelijk minimumuurloon betalen. Verder stijgt het bedrag dat een werkgever per zakelijke kilometer onbelast kan vergoeden aan de werknemer naar € 0,22. Ook daalt per 2024 de bovengrens van het uurlooncriterium van het lage-inkomensvoordeel (LIV) van 125% naar 104% van het wettelijk minimumloon (WML) en treedt de ‘aftoppingsmaatregel’ bij de 30%-regeling (artikel) in werking.

Op Prinsjesdag voorziet de redactie van Rendement Online u ’s middags zo snel mogelijk van handzame en praktische nieuwsberichten over de relevante plannen uit het koffertje. Wat u van ons kunt verwachten op Prinsjesdag ziet u in deze infographic. Of schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang ook het Prinsjesdag-nieuws in uw mailbox.

Bijlagen bij dit bericht