Kennisdocument over wettelijk minimumuurloon online

10 juli 2023 | Door redactie

Per 1 januari 2024 is een werkgever verplicht om werknemers van 21 jaar en ouder per uur minimaal het wettelijk minimumuurloon te betalen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een kennisdocument over het minimumuurloon opgesteld met veelgestelde vragen en voorbeeldberekeningen.

Op dit moment werkt de ene werknemer 40 uur en de andere werknemer 36 uur per week voor hetzelfde minimum(maand)loon. Daardoor kent de ene sector een lager uurloon dan de andere sector. De invoering van een vast minimumuurloon (artikel) maakt aan deze situatie een einde. De hoogte van het minimumuurloon per 1 januari 2024 wordt in oktober 2023 bekendgemaakt. 

Formule voor berekenen minimumuurloon

In het kennisdocument wettelijk minimumuurloon 2024 (pdf) staat dat voor het berekenen van het loon over een bepaalde periode (bijvoorbeeld maand of week) op basis van het minimumuurloon de volgende basisformule is te gebruiken: 
Loon in periode Y = (aantal gewerkte uren periode Y) x (wettelijk minimumuurloon) 
Op 1 januari en 1 juli van ieder jaar wordt het minimumuurloon geïndexeerd. Vanaf die data moet de werkgever het loon berekenen met het dan geldende minimumuurloon. Als 1 januari of 1 juli niet samenvallen met de eerste dag van de periode waarover het loon berekend wordt, moet hij rekenen met twee minimumuurloonbedragen: het minimumuurloonbedrag vóór de indexatie en het bedrag ná de indexatie. 

Vast bedrag per maand op basis van minimumuurloon

Een vaste beloning per maand afspreken mag nog steeds na 1 januari 2024, als er ook sprake is van een vast overeengekomen arbeidsduur per week. Dit moet in een (collectieve) arbeidsovereenkomst schriftelijk vastgelegd zijn. Dit kan ook als de werknemer per week (gemiddeld) een vast aantal uren werkt. Bijvoorbeeld in de ene week 36 uur en de andere week 40 uur, wat op een vast gemiddelde van 38 uur per week uitkomt. Voor het berekenen van een vast bedrag per maand op basis van het minimumuurloon kan de werkgever de volgende basisformule gebruiken:  
Vast bedrag per maand = (aantal arbeidsuren in betreffende kalenderjaar / 12) x (wettelijk minimumuurloon) 
Naast het kennisdocument wettelijk minimumuurloon 2024 zijn in de Staatscourant onlangs ook het Besluit invoering minimumuurloon en de Regeling invoering minimumuurloon gepubliceerd.