Publicatie van 11e versie kennisdocument WTL

29 juni 2023 | Door redactie

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de 11e versie van het kennisdocument over de Wet tegemoetkomingen loondomein (WTL) gepubliceerd met daarin vragen en antwoorden over de WTL. Er staat onder meer informatie in over de verlaging van de bovengrens van het uurlooncriterium van het lage-inkomensvoordeel (LIV) per 1 januari 2024.

Lees ook het nieuwsartikel Nieuwe versie Kennisdocument WTL gepubliceerd

De Wet tegemoetkomingen loondomein (WTL) regelt drie tegemoetkomingen in de loonkosten voor werkgevers om mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst te nemen of te houden. Het gaat om het loonkostenvoordeel (LKV), het lage-inkomensvoordeel (LIV) en het jeugd-LIV. In het kennisdocument WTL (pdf) staan over deze drie tegemoetkomingen en over de doelgroepverklaring LKV vragen met antwoorden op een rij. In de nieuwste versie zijn de bedragen en jaartallen met betrekking tot het jeugd-LIV en twee vragen over het LIV geactualiseerd. Verder zijn de wijzigingen per 1 juli 2023 verwerkt.

Bovengrens uurlooncriterium LIV daalt naar 104%

In het document staat onder meer dat de bovengrens van het uurlooncriterium van het LIV per 1 januari 2024 daalt van 125% naar 104% van het wettelijk minimumloon (WML). Tot en met 2023 is één van de voorwaarden van het LIV dat het gemiddeld uurloon over een kalenderjaar tussen de 100% en 125% ligt. De bovengrens daalt dus per 2024. De absolute bedragen van de uurloongrenzen per 2024 zijn nog niet bekend. Deze worden dit najaar bekendgemaakt, omdat ze afhangen van het WML per 1 januari 2024. De verlaging heeft te maken met de bijzondere verhoging van het WML per 1 januari 2023. Hierdoor voldoen er dit jaar meer werknemers aan de voorwaarden en wordt er meer LIV uitbetaald. Door de lagere bovengrens van het uurloon en van het uurlooncriterium voldoen straks ongeveer evenveel werknemers aan de voorwaarden van het LIV als vóór de bijzondere WML-verhoging.

Per 1 januari 2025 komt er een einde aan het LIV en al per 1 januari 2024 aan het jeugd-LIV.