Wat komt er voor de IB uit het Prinsjesdagkoffertje?

4 september 2023 | Door redactie

Wat voor maatregelen op het gebied van de inkomstenbelasting (IB) komen er op Prinsjesdag 2023 uit het koffertje? In de Voorjaarsnota en verdere aankondigingen zijn al flink wat maatregelen bekendgemaakt. Maar de compensatiemaatregelen voor het koopkrachtverlies zullen nog meer veranderingen brengen.

Lees ook: de verwachtingen voor Prinsjesdag 2023 op het gebied van de loonbelasting en de verwachte plannen voor bv's en dga's.

Op 19 september aanstaande is het alweer Prinsjesdag en wordt dus bekend wat er allemaal op fiscaal gebied in 2024 en latere jaren gaat veranderen. De staatssecretaris van Financiën heeft al een flink aantal onderwerpen in de Voorjaarsnota en latere stukken bekendgemaakt. Maar of al de aangekondigde maatregelen doorgaan is door het demissionair worden van het kabinet nog wel de vraag. Daarnaast gaan de te nemen maatregelen om het koopkrachtverlies tegen te gaan voor nog meer aanpassingen zorgen. Welke onderwerpen zijn er op het gebied van de inkomstenbelasting te verwachten?

IB-maatregelen in het belastingpakket voor 2024

De volgende onderwerpen zijn als het goed is in het belastingpakket voor 2024 voor de IB opgenomen:

  • Afschaffing van de betalingskorting voor de IB.
  • De energie-investeringsaftrek (EIA) wordt versoberd: vanaf 2024 vindt er een verlaging plaats van het aftrekpercentage van de EIA. Daarnaast volgt er een verlaging van het plafond van het maximale investeringsbedrag.
  • In de Wet excessief lenen (V&A) worden aanpassingen opgenomen als een conserverende aanslag wordt ingevorderd als de belastingplichtige na emigratie bovenmatig leent en over het verdelen van het maximumbedrag bij het einde van een fiscaal partnerschap.
  • De herinvesteringsreserve (HIR) voor stoppersregelingen wordt verruimd: het gebruik van de HIR bij gedeeltelijke staking moet toegankelijker worden.
  • Aanpassing doorschuifregeling bij ontbinding: deze wordt met terugwerkende kracht aangepast, speciaal voor ondernemingsverliezen. Het gaat hier om een correctie van de verliezen door het tariefverschil in de IB en de vennootschapsbelasting bij een geruisloze terugkeer van de bv naar de IB-onderneming. 

Maatregelen uit vorige jaren die in werking treden

Al in eerdere jaren genomen IB-maatregelen zijn:

  • Zelfstandigenaftrek verder omlaag naar € 3.750.
  • Twee tarieven in box 2: tot aan een inkomen van € 67.000 gaat een tarief van 24,5% gelden, boven die grens is het 31%.  

Compensatie koopkrachtverlies

Om het koopkrachtverlies voor 2024 te compenseren worden de toeslagen verhoogd. Bronnen uit Den Haag geven aan dat deze uitgaven voor een deel gecompenseerd worden door de inkomensschijf vanaf wanneer 49,5% geldt in de IB te verlagen. Vanaf een inkomen van € 73.031 betaalt een belastingplichtige nu 49,5%. Dit bedrag kan dus lager worden, of minder hard stijgen dan volgens de wettelijke systematiek zou moeten.

Bijlagen bij dit bericht