Zakelijke studiereis naar buitenland onbelast

6 december 2023 | Door redactie

Werknemers die een opleiding of training volgen of een studiereis maken, kan een werkgever soms onbelast tegemoetkomen in de kosten. Hierbij kan een werkgever bij buitenlandse reizen in verband met studie en opleiding de werkelijke kosten gericht vrijgesteld vergoeden.

Volgt een werknemer een studie of een opleiding om zich persoonlijk te ontwikkelen, zodat hij (meer) inkomen uit werk en woning kan verwerven? Dan geldt voor de vergoedingen en verstrekkingen hiervoor een gerichte vrijstelling. Er zijn drie voorwaarden voor vrijstelling:

  • De studiekosten worden niet al door een ander vergoed.
  • De studie of opleiding is gericht op het vervullen van een beroep in de toekomst.
  • De werkgever heeft de vergoeding verstrekt of toegezegd vóór het einde van het kalenderjaar waarin de kosten worden gemaakt.

Werkelijke reiskosten zijn onbelast te vergoeden

Als de studie of opleiding in het buitenland plaatsvindt, gelden dezelfde voorwaarden voor een gerichte vrijstelling. In 2013 liet de toenmalige staatssecretaris van Financiën weten dat hij niet nodig vindt om de belastingvoordelen voor studiereizen naar het buitenland te beperken, bijvoorbeeld door een maximale aftrek per dag in te voeren of de aftrek te beperken tot les-, college- of instellingscollegegeld. Bij buitenlandse reizen in verband met studie en opleiding mag de werkgever de werkelijke kosten gericht vrijgesteld vergoeden, zo is te lezen in het Handboek Loonheffingen van de Belastingdienst.