Snel aan de slag met het studiekostenbeding

Elke werkgever heeft de plicht om te kijken naar scholing van zijn personeel. Het gaat daarbij niet alleen om scholing die de werknemer nodig heeft om zijn werk te kunnen blijven doen, maar ook als de functie van een werknemer komt te vervallen of als hij zijn eigen functie niet langer kan vervullen.

Sinds 1 augustus 2022 geldt dat een werkgever een werknemer niet mag laten betalen voor scholing die verplicht is. Maar wanneer scholing ‘verplicht’ is, is niet altijd duidelijk. Sinds de invoering van deze nieuwe wetgeving geeft de rechtspraak nadere invulling aan de betekenis van deze nieuwe regels.

Deze toolbox houdt u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en helpt u bij het maken van de juiste keuzes over studiekosten. Ook de rol van de ondernemingsraad (OR) komt aan bod. 

  • 1

    Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen

    Snel aan de slag met het studiekostenbeding

    Zo maakt u rechtsgeldige afspraken over het studiekostenbeding

    Per 1 augustus 2022 zijn er aanvullende regels voor de scholingsverplichting, die inhouden dat een verplichte opleidingen voor werknemers kosteloos zijn. Dat betekent ook dat verplichte opleidingen onder werktijd moeten plaatsvinden. De werkgever moet de kosten dragen en mag voor deze kosten geen studiekostenbeding meer afspreken met werknemers.

    Voor niet-verplichte opleidingen mogen werkgevers wél een studiekostenbeding afspreken met hun werknemers. Deze toolbox helpt u bij het maken van rechtsgeldige afspraken over studiekosten. Ook de rol van de ondernemingsraad (OR) komt aan bod. 

     

  • 2

    Lees alles over de scholingsplicht en het studiekostenbeding

    Scholingsplicht voor iedereen per 1 juli 2015

    Nieuws Opleiding en ontwikkeling Publicatiedatum: 08-05-2015

    Per 1 juli 2015 geldt voor alle werkgevers in Nederland een scholingsplicht. Dat betekent dat werkgevers scholing moeten faciliteren voor hun werknemers die nodig is voor de uitoefening van de functie of om zijn kansen op de arbeidsmarkt op peil te houden.


    Wat is het gevolg van het niet-naleven van de scholingsplicht?

    Vraag & Antwoord Opleiding en ontwikkeling Publicatiedatum: 27-06-2022

    Per 1 augustus 2022 hebben we als organisatie te maken met aanvullende regels voor onze scholingsverplichting, die inhoudt dat een wettelijk verplichte opleiding voor de werknemer kosteloos is en als arbeidstijd wordt beschouwd. De werkgever moet de kosten dragen. Als we nieuwe werknemers verplichte scholing laten volgen en zij die opleiding niet halen of met een diploma op zak vertrekken, zien we graag de kosten terug. Wat is het gevolg als we een werknemer de wettelijk verplichte scholing niet laten volgen of toch een studiekostenbeding afspreken?


    Studiekostenbeding

    Infographic Studiekosten Publicatiedatum: 25-08-2022

    In een studiekostenbeding komen een werkgever en werknemer overeen dat de werknemer (een deel van) de studiekosten moet terugbetalen als hij binnen een bepaalde tijd de organisatie verlaat of de opleiding niet (op tijd) afrondt. Sinds augustus 2022 is het niet meer toegestaan om met werknemers een studiekostenbeding te sluiten voor verplichte opleidingen.


    Zo regelt uw organisatie scholing zonder hoge kosten

    Toolbox Opleiding en ontwikkeling Publicatiedatum: 13-01-2023

    Er zijn diverse mogelijkheden om werknemers te scholen zonder dat het uw organisatie veel kost. In deze toolbox staan de diverse mogelijkheden op een rijtje. Opleidingen kunnen in deze lastige tijden een kostenpost vormen die de werkgever er eigenlijk niet bij kan hebben. Toch is het (om)scholen van werknemers essentieel. Gelukkig zijn er talloze manieren om de kosten te beperken. Duidelijke afspraken maken en alert zijn op beschikbare tegemoetkomingen is het devies.


  • 3

    Stel vast of een studiekostenbeding is toegestaan

    De regels bij een studiekostenbeding

    Verdiepingsartikel Studiekosten Publicatiedatum: 27-03-2024

    Om te ontmoedigen dat werknemers snel vertrekken na het volgen van een dure opleiding op kosten van de zaak, kunt u een studiekostenbeding overeenkomen. Studiekostenbedingen zijn voor de meeste verplichte opleidingen niet meer geldig.


    Voor welke scholing is een studiekostenbeding verboden?

    Tool Studiekosten Publicatiedatum: 15-12-2022

    Sinds 1 augustus 2022 mogen werkgevers geen studiekostenbeding voor verplichte scholing meer afspreken. Wat telt als verplichte scholing?


    Terugbetaling studiekosten: opleiding verplicht of niet?

    Nieuws Studiekosten Publicatiedatum: 07-03-2023

    Sinds 1 augustus 2022 geldt dat een werkgever een werknemer niet mag laten betalen voor scholing die verplicht is op basis van de wet of cao. Maar wanneer scholing ‘verplicht’ is, is niet altijd duidelijk. In een recente zaak oordeelde een kantonrechter dat een bedrijfsarts in opleiding wél een deel van zijn studiekosten moest terugbetalen.


    Beroepenlijst voor studiekostenbeding niet limitatief

    Nieuws Studiekosten Publicatiedatum: 12-09-2023

    Voor verplichte opleidingen kan in principe geen studiekostenbeding afgesproken worden. Onder de verplichte opleidingen vallen niet de opleidingen die in de ‘Regeling vaststelling lijst gereglementeerde beroepen’ staan. Deze lijst is echter niet limitatief.


  • 4

    Maak rechtsgeldige afspraken over studiekosten

    Onduidelijke studieafspraken voor rekening werkgever

    Nieuws Arbeidsovereenkomst Publicatiedatum: 06-08-2019

    Met een studiekostenbeding kan een werkgever voorkomen dat een werknemer snel vertrekt na een opleiding op kosten van de zaak. Maar zonder duidelijke afspraken hoeft de werknemer bij ontslag geen cent terug te betalen.


    Werkgever mag geen winst maken op interne opleiding

    Nieuws Studiekosten Publicatiedatum: 27-09-2023

    Het verdienen aan de opleidingskosten van een werknemer, bijvoorbeeld door hem meer te laten (terug)betalen dan de werkelijke opleidingskosten, is in strijd met het goed werkgeverschap. Vóór indiensttreding is winst maken op een opleiding ook niet toegestaan.


    Voorbeeld studiekostenregeling

    Tool Studiekosten Publicatiedatum: 27-03-2024

    Gebruik dit reglement om een studiekostenregeling in uw personeelshandboek toe te voegen.


    Aan welke voorwaarden moet een studiekostenbeding voldoen?

    Vraag & Antwoord Studiekosten Publicatiedatum: 27-03-2024

    Wij willen graag een studiekostenbeding in een opleidingsovereenkomst van een werknemer opnemen. Aan welke voorwaarden moet zo’n studiekostenbeding in elk geval voldoen? En geldt het beding alleen als de werknemer zelf ontslag neemt?


    Voorbeeld studiekostenbeding

    Tool Studiekosten Publicatiedatum: 20-06-2022

    Gebruik dit kant-en-klare studiekostenbeding om rechtsgeldige afspraken te maken over de kosten van scholing.


    Studiekostenbeding is geldig zonder glijdende schaal

    Nieuws Studiekosten Publicatiedatum: 16-12-2022

    Als in een studiekostenbeding een zogenoemde glijdende schaal ontbreekt voor het terugbetalen van de studiekosten, betekent dit niet altijd dat het studiekostenbeding ongeldig is. Dat oordeelde Rechtbank Midden-Nederland onlangs.


  • 5

    Regel de terugbetaling van studiekosten correct

    Terugbetalingsregeling studiekosten

    Tool Studiekosten Publicatiedatum: 13-01-2023

    Gebruik deze maatwerkbrief om aan de vertrekkende werknemer uit te leggen hoe de terugbetaling van studiekosten zijn werk gaat.


    Wanneer verlagen scholingskosten de transitievergoeding?

    Vraag & Antwoord Transitievergoeding Publicatiedatum: 09-08-2022

    We moeten een werknemer ontslaan, terwijl we pas in hem hebben geïnvesteerd door een opleiding te betalen. Kunnen we die scholingskosten nu in mindering brengen op de transitievergoeding die we hem bij zijn vertrek moeten betalen?


    Mogen we studiekosten inhouden op de eindafrekening?

    Vraag & Antwoord Studiekosten Publicatiedatum: 26-06-2023

    Klopt het dat wij studiekosten niet op het reguliere maandloon van de werknemer mogen inhouden, maar wel op zijn afrekening bij uitdiensttreding?


  • 6

    De rol van de OR bij het opleidingsbeleid

    Scholing van werknemers is de investering meer dan waard

    Verdiepingsartikel OR en personeelsbeleid Publicatiedatum: 14-12-2022

    Het volgen van scholing is goed voor de persoonlijke ontwikkeling van werknemers. Scholing maakt werknemers beter en langer inzetbaar en dat is goed voor de productiviteit. Ook uw organisatie vaart dus wel bij een goed opleidingsbeleid. Is uw bestuurder terughoudend vanwege de kosten, dan heeft uw OR voldoende argumenten om met hem in gesprek te gaan.


    Instemmingsrecht OR: personeelsopleiding

    Nieuws Instemmingsrecht Publicatiedatum: 23-12-2022

    De ondernemingsraad (OR) heeft volgens de Wet op de ondernemingsraden (WOR) instemmingsrecht bij het opstellen, wijzigen of intrekken van organisatiebeleid dat is gericht op personeelsopleidingen. Hoe zit dat in de praktijk?