Nu echt klaar met de jubelton bij schenkingen

19 september 2023 | Door redactie

De verhoogde schenkingsvrijstelling voor een eigen woning verdwijnt in 2024 definitief van het toneel. De vrijstelling is al flink gekortwiekt dit jaar, maar wordt volgend jaar zoals gepland afgeschaft.

Dankzij deze verhoogde vrijstelling kunnen mensen tussen de 18 en 40 jaar (nu nog) een belastingvrije schenking krijgen voor de aankoop van een huis. Aanvankelijk was die vrijstelling meer dan € 106.000, vandaar de bijnaam 'jubelton'. Maar sinds dit jaar is er van een ton allang geen sprake meer. De vrijstelling is namelijk teruggeschroefd naar € 28.947, hetzelfde bedrag als de verhoogde vrijstelling voor ouders aan hun kind.

Verhoogde vrijstelling alleen met familieband

Maar in 2024 is de voormalige jubelton echt verleden tijd, want in de Prinsjesdagstukken is hier geen wijziging in aangebracht. De verhoogde vrijstelling voor een schenking van ouders aan hun kind blijft overigens wel bestaan, net als de verhoogde vrijstelling voor een dure studie. Zo'n schenking is vrij te besteden, en dus eventueel ook aan een woning. Maar dat is wel een verschil met de verhoogde vrijstelling voor de eigen woning, want daarbij hoeft er geen familieband te zijn. Ook voor een schenking aan bijvoorbeeld een buurmeisje (van tussen de 18 en 40 jaar) is deze vrijstelling bruikbaar. Daar gaat dus een streep door. Gulle gevers zullen dus andere manieren moeten vinden, bijvoorbeeld een familiehypotheek (artikel).

Download de belangrijkste Prinsjesdagstukken in pdf , zodat u snel de achtergrondinformatie bij de hand heeft.