Hoofdrol voor corona in Groot Dictee 2021

Correct gebruik van de Nederlandse taal is belangrijk; een professional kan zich eigenlijk geen taalfouten in zijn werk permitteren. Het jaarlijks terugkerende Groot Dictee is een mooi moment om de taalkennis even te testen.

11 november 2021 | Door redactie

In 2017 besloot omroep NTR te stoppen met de jaarlijkse uitzending van het Groot Dictee der Nederlandse Taal op televisie. Het Groot Dictee zou vanaf dat jaar in een ‘frissere’ nieuwe vorm terugkeren, en wel op NPO Radio 1. Onlangs vond de vierde radio-editie van het Groot Dictee plaats. De tekst kwam dit jaar uit de koker van schrijver Wim Daniëls en werd voorgelezen door oud-voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet.

Coronacrisis en taalkundige struikelblokken

De 2021-editie van het Groot Dictee der Nederlandse Taal stond – hoe kan het ook anders – in het teken van de coronacrisis. Toch passeren ook andere memorabele momenten uit 2021 de revue, zoals de bestorming van het Capitool in Washington en de grand prix in Zandvoort. Het levert prachtige zinnen op vol potentiële taalkundige struikelblokken, zoals ‘Door de maandenlange tumultueuze vaccinatierace, waarin prik na prik is gezet – de grand prix op het circuit in Zandvoort, waar ook flink geracet werd, uiteraard niet meegeteld – mag je ervan uitgaan dat 2021 als coronavaccinatiejaar in de annalen terechtkomt.’

Lastige woorden

Taalgebruikers kunnen ook nu nog hun taalkennis opfrissen met het Groot Dictee 2021. Op de website van NPO Radio 1 staat de volledige tekst uitgeschreven. Daar is te zien hoe enkele lastige woorden geschreven moeten worden, zoals ‘vaxers’ en ‘ootmoedig’. Onder de tekst is een videofragment te vinden, mochten taalgebruikers het volledige dictee willen meeschrijven. Het is ook mogelijk om Rendements dictee vol valkuilen nogmaals te oefenen.

Bijlagen bij dit bericht