Thuiswerkplek vaak ongeschikt om te werken

2 maart 2016 | Door redactie

Af en toe of structureel thuis werken is vrij eenvoudig te realiseren; met de juiste apparatuur en faciliteiten als internet en vpn, kan veel kantoorwerk ook thuis gedaan worden. Werkgevers stellen eigenlijk zelden vragen over de situatie bij werknemers thuis. Dat zouden ze misschien wel moeten doen.

Thuiswerken is met de juiste voorzieningen (en wat medewerking van de werkgever) voor de meeste werknemers goed te realiseren (tool). Met een desktop of laptop, internet en vpn kan een deel van het kantoorwerk ook prima thuis gedaan worden. Toch zegt ruim één op de vier werknemers dat als zij werkgever waren, ze geen toestemming zouden geven voor thuiswerken. De redenen hiervoor? Te veel afleiding en een slechte inrichting van de thuiswerkplek (tool). Dat blijkt uit onderzoek van kantoorartikelenleverancier Manutan naar efficiëntie op de werkvloer onder 1.000 medewerkers van bedrijven in het mkb.  

Huishouden en kinderen grootste afleiders

De grootste bronnen van afleiding worden gevormd door huishoudelijke karweitjes (27%) en de aanwezigheid van kinderen (20%) en partner (13%). Van de ondervraagden geeft de helft aan wel eens afgeleid te zijn tijdens het werk. Eén op de tien zelfs regelmatig tot vaak. Naast huishoudelijke werkzaamheden, kinderen en partner laten de thuiswerkers zich afleiden door de televisie en geluidshinder bij buren. Een andere belemmering bij het thuiswerken is een gebrekkige werkplek. Bij 62% van de respondenten is de werkplek (tool) niet ergonomisch ingericht.

Ook thuis gezond en veilig werken

Volgens de Arbowet is de werkgever verantwoordelijk voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden. Die verantwoordelijkheid strekt zich ook uit tot de thuiswerkplek. Niet alleen moeten de werkzaamheden het toelaten om thuis verricht te worden, de werkgever moet er ook voor zorgen dat de werkplek geschikt is. Ook de werknemer heeft een eigen verantwoordelijkheid. De afspraken die werkgever en werknemer hierover maken, kunnen worden vastgelegd in een thuiswerkovereenkomst.