Naheffing ligt op de loer bij bedrijfsfitness

16 mei 2011 | Door redactie

Met een fitnessregeling kunnen medewerkers tot 52% korting krijgen op hun fitnessabonnement. Het abonnementsgeld wordt dan namelijk ingehouden op hun brutoloon. Met zo’n aanbod slaat u twee vliegen in één klap: u maakt het voor medewerkers aantrekkelijk om te komen en blijven werken voor uw organisatie en u stimuleert een goede gezondheid van uw team. Pas wel op voor een naheffingsaanslag van de Belastingdienst!

Het fiscale voordeel voor de fitnessregeling is niet onbeperkt. Zo mag u alleen abonnementen die betrekking hebben op conditie- of krachttraining met het brutoloon verrekenen. En dat kan wel eens lastig zijn. Veel sportscholen bieden immers abonnementen aan waarin ook andere faciliteiten zoals sauna, kinderopvang, zonnebank of zelfs filmverhuur zijn opgenomen. Kiest u ervoor om het fiscale voordeel dan toch toe te passen op het volledige abonnementsgeld, dan kunt u een naheffingsaanslag van de Belastingdienst tegemoet zien. Om dit te voorkomen, zult u de kosten dus moeten splitsen.

Fitness in de werkkostenregeling

Op het moment dat uw organisatie overstapt op de werkkostenregeling, vallen de kosten voor fitness onder de vrije ruimte van 1,4% van de totale loonsom. Alleen als u fitness op de werkplek zelf organiseert, mag u deze kosten op nihil waarderen.
Meer informatie kunt u vinden op de site van de Belastingdienst.