Kennisgroep: nihilwaardering voor koffiebekers

28 maart 2024 | Door redactie

In een standpunt laat de Kennisgroep loonheffing algemeen van de Belastingdienst weten dat voor het verstrekken van koffiebekers op de werkplek een nihilwaardering kan gelden.

Voor bepaalde verstrekkingen en terbeschikkingstellingen geldt een nihilwaardering. Hierdoor is er uiteindelijk geen sprake van belast loon en hoeft de werkgever geen gebruik te maken van de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR). Een nihilwaardering (tool) geldt over het algemeen bij voorzieningen die de werkgever op de werkplek ter beschikking stelt of verstrekt, waarbij het niet wenselijk is om dit als belast loon te verwerken. De Kennisgroep loonheffing algemeen van de Belastingdienst heeft in een standpunt laten weten dat er een nihilwaardering kan gelden voor het verstrekken van koffiebekers.

Wegwerpbekers niet toegestaan sinds 1 januari 2024

In verband met duurzaamheid en de wetgeving rondom het terugdringen van plastic afval mag een werkgever sinds 1 januari 2024 geen wegwerpbekers meer faciliteren bij koffieautomaten op kantoor. In de casus waarover de Kennisgroep zich boog, verwachtte een werkgever dat zijn werknemers vanaf 1 januari 2024 zelf voor een glas of beker gaan zorgen als zij koffie en thee willen drinken op kantoor. Om dit nieuwe beleid te introduceren, verstrekte de werkgever aan alle werknemers een zogenoemde ‘koffiebeker to go’ (een beker met deksel) ter waarde van € 10. De werknemers mogen deze bekers mee naar huis nemen. Dat is ook de bedoeling. Want schoonmaken moeten de werknemers bij voorkeur thuis doen. Bij het uit dienst gaan, hoeft de werknemer de beker niet terug te geven aan de werkgever. Volgens de Kennisgroep geldt er in deze situatie een nihilwaardering voor de verstrekte koffiebekers.