Onbelast feestje met Sinterklaas vieren

26 november 2015 | Door redactie

Als u het sinterklaasfeest op de werkplek viert, is het onbelast voor u en de werknemer. Er geldt dan namelijk een nihilwaardering voor de kosten van het feest en de daarbij behorende consumpties.

Voor een geslaagd sinterklaasfeest zijn in ieder geval het nodige snoepgoed en een cadeautje voor de kinderen nodig. Het is leuk als ook de goedheiligman en een aantal pieten hun opwachting maken. Fiscaal moet u onderscheid maken tussen twee soorten kosten: 

  • Kosten voor het feest (bijvoorbeeld het inhuren van een sinterklaas en pieten of het huren en reinigen van sint- en pietenpakken) inclusief de consumpties (niet zijnde maaltijden) (tool).
  • Kosten voor de geschenken voor de kinderen.  

Werkplek of externe locatie

Organiseert u het feest in uw onderneming (bijvoorbeeld de bedrijfskantine), dan beschouwt de Belastingdienst het feest als een niet-ongebruikelijke voorziening. Dit betekent dat voor de kosten voor het feest en de consumpties voor de werknemers een nihilwaardering (tools) geldt. Dat geldt ook voor drankjes en versnaperingen voor hun partner en kinderen. Vindt het feest op een externe locatie plaats, dan moet u de waarde van de consumpties én de rest van het feest bij het loon van de werknemers tellen of onderbrengen in de vrije ruimte

Loon voor de werknemer en normaal belast

Ongeacht waar het sinterklaasfeest plaatsvindt, een cadeau of snoepgoed dat u aan de kinderen van de werknemers meegeeft voor thuis, is loon voor de werknemer. U moet de waarde van het cadeau in het economisch verkeer óf bij het loon van de werknemer tellen en normaal belasten óf onderbrengen in de vrije ruimte. In de praktijk zult u waarschijnlijk meestal voor de laatste optie kiezen. Het is immers niet zo leuk als de kosten voor het sinterklaasfeest (deels) op de loonstrook van de werknemer verschijnen.