Dubbele huisvesting bij twee dagen per week in hotel voor werk?

22 juli 2019

Is er sprake van dubbele huisvesting als een werknemer van mij twee dagen per week in een hotel verblijft ten behoeve van zijn werk?

Is er sprake van dubbele huisvesting, dan mag u gedurende twee jaar de kosten van huisvesting vergoeden. In deze situatie gaat het echter om een tijdelijk verblijf in een hotel. De tweejaarstermijn geldt in dit geval niet. Er bestaat geen discussie over de zakelijkheid van deze kosten en dus zijn ze altijd aftrekbaar en niet aan een termijn gebonden.

Tijdelijk een huis huren

De tweejaarstermijn is bedoeld voor de situatie dat de werknemer uit Groningen een baan vindt in Maastricht en tijdelijk een huis huurt in de buurt van zijn werk. De kosten hiervan kunt u voor maximaal twee jaar vergoeden. Voorwaarde is dan wel dat er ook nog een huis in Groningen is. Na twee jaar wordt het aanhouden van twee huizen geacht niet meer zakelijk te zijn, zodat u geen belastingvrije vergoeding meer kunt geven.

Verhuizen in verband met werk

Als de werknemer wel binnen twee jaar verhuist in verband met zijn dienstbetrekking, kunt u hem een onbelaste verhuiskostenvergoeding geven van maximaal € 7.750 plus de vergoeding van de werkelijke kosten voor het overbrengen van de boedel. Deze kosten zijn namelijk in de WKR gericht vrijgesteld. De werknemer moet dan wel verhuizen van een plaats die meer dan 25 kilometer van zijn werk ligt naar een plaats die minstens 60% dichterbij ligt.