Den Haag voert anoniem solliciteren in

3 november 2016 | Door redactie

Een deel van de sollicitaties bij gemeente Den Haag wordt volgend jaar geanonimiseerd. Uit een proef is gebleken dat sollicitanten met een migratie-achtergrond vaker worden uitgenodigd bij een anonieme sollicitatie.

Bij een anonieme sollicitatie worden persoonsgegevens zoals de naam, leeftijd, geboorteplaats, pasfoto en het geslacht zwart gemaakt in het cv en de sollicitatiebrief, zodat de achtergrond van de sollicitant onbekend is. De focus van de werkgever kan dan meer gericht zijn op de kennis en ervaring van de sollicitant. Gemeente Den Haag deed hiervoor dit jaar een grote proef en wil anoniem solliciteren nu definitief invoeren, zo meldt Nieuwsuur.

Sollicitanten met migrantenachtergrond vaker uitgenodigd

Tijdens de proef solliciteerden er meer mensen met een migratie-achtergrond: 31,4% in vergelijking met de 24,1% van het jaar daarvoor. Maar de stijging van de kans om uitgenodigd te worden als sollicitant met migratie-achtergrond, was wel beperkt. Die kans steeg van 7,1% naar 8%. Voor sollicitanten van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse afkomst was het verschil in kans groter: van 5,6% naar 9,3%. Er werden ook meer mensen met een buitenlandse achtergrond aangenomen. Toch kan dat ook andere oorzaken hebben en is de sollicitant na uitnodiging (tool) niet anoniem meer. Gemeente Den Haag is in ieder geval wel overtuigd en gaat door met het beleid.

Effecten van anoniem solliciteren onvoldoende onderzocht

Gemeente Den Haag is niet de enige gemeente die experimenteert met anoniem solliciteren. Maar in Nieuwsuur gaf Robert Dur, hoogleraar economie, aan het niet verstandig vinden om op kort termijn overheidsbreed de werkwijze in te voeren. De effecten van anoniem solliciteren zijn onvoldoende onderzocht. En onderzoek dat wel is gedaan, geeft aan dat er ook een averechts effect kan ontstaan. Uit buitenlandse proeven bleek dat minderheden juist minder werden uitgenodigd, waarschijnlijk omdat werkgevers door de anonimisering ook niet positief konden discrimineren