Herbeoordeling WGA aanvragen hoeft niet altijd meer

4 januari 2024 | Door redactie

Heeft een werkgever een (ex-)werknemer met een WGA-uitkering die om medische redenen tijdelijk 80%-100% arbeidsongeschikt is, dan hoeft hij niet langer een herbeoordeling aan te vragen. Dat meldt UWV.

Rond de datum die de verzekeringsarts van UWV heeft vastgesteld om de medische situatie van de arbeidsongeschikte werknemer opnieuw te bekijken, neemt UWV zelf contact op met de werknemer. De uitkeringsinstantie vraagt de werknemer dan om een vragenlijst in te vullen over zijn gezondheid en nodigt hem uit voor een gesprek. Na het gesprek bekijkt UWV of de medische situatie misschien verandert. Is dat het geval, dan volgt een afspraak voor een herbeoordeling. De herbeoordeling kan leiden tot een wijziging van de WGA-uitkering (infographic). UWV houdt de werkgever hierover op de hoogte. De herbeoordeling kan wel een tijd op zich laten wachten door de lange wachttijden. Die wachttijden zijn ook precies de reden voor deze wijziging. UWV hoopt de wachttijden te verkorten door in de ‘lead’ te blijven en pas te herbeoordelen als dat echt nodig is.

Achterstanden sociaal-medische beoordelingen verkleinen

Het is niet de eerste maatregel die de achterstanden terug moet dringen. Zo geldt er tot en met 31 december 2024 een vereenvoudigde WIA-keuring voor 60-plussers en heeft demissionair minister Van Gennip van SZW eind 2023 de tijdelijke maatregel ‘Praktisch beoordelen’ voorgesteld.
In andere situaties waarin de gezondheid van een werknemer met een WIA-uitkering verbetert of verslechtert, is het nog wel aan werkgevers of (gedeeltelijk) arbeidsongeschikte werknemers om een herbeoordeling aan te vragen.