Loonstop is geen optie na slordigheid bij WIA-aanvraag

15 maart 2024 | Door redactie

Stel, een werknemer verzaakt gegevens aan te leveren bij de aanvraag voor een WIA-uitkering. De werkgever moet vervolgens nog een jaar langer het loon doorbetalen. Kan hij dan als sanctie een loonstop opleggen? Nee, oordeelt de kantonrechter in Haarlem.

Als een werknemer 104 weken arbeidsongeschikt is geweest, kan hij in aanmerking komen voor een uitkering op basis van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). De werknemer dient hiervoor een aanvraag (tool) in bij UWV. Voor de WIA-beoordeling is een re-integratieverslag nodig, met daarin diverse documenten over de re-integratie van de werknemer. De aanvraag moet uiterlijk in de 93e week van arbeidsongeschiktheid ingediend zijn.
Een managementassistent van een bedrijf gespecialiseerd in telefoonreparaties was zeven dagen te laat met haar aanvraag. Ook miste UWV aanvullingen van het re-integratieverslag, waar de instantie bij de werkgever om verzocht had. De werkgever had daar geen geldige reden voor en voldeed daarmee niet aan zijn re-integratieverplichtingen. Er volgde een loonsanctie van een jaar.

Werknemer zou WIA-gegevens opsturen naar UWV

De werkgever had echter met de werknemer afgesproken dat de werknemer de juiste gegevens naar UWV zou sturen. Vanwege de grote financiële gevolgen besloot de werkgever het loon stop te zetten. Op uwv.nl staat dat de werknemer verantwoordelijk is voor het opsturen van de WIA-documenten. Aangezien hij had nagelaten de gegevens volledig en correct in te dienen, moest dat voor zijn eigen rekening en risico komen. Maar daar was de werknemer het niet mee eens: er was geen sprake van een ‘gegronde reden’ voor een loonstop (toolbox). Bovendien had de werkgever de werknemer niet (op tijd) gewaarschuwd voor de loonstop. Hij startte een kort geding.

Onvolledig re-integratieverslag geen reden voor loonstop

De kantonrechter haalde artikel 629, lid 3 van het Burgerlijk Wetboek 7 erbij. Daarin is opgesomd op welke gronden een werkgever kan weigeren om loon door te betalen aan een arbeidsongeschikte werknemer. Het niet tijdig of onvolledig versturen van het re-integratieverslag, waar de sanctie van UWV vooral op was gebaseerd, valt niet onder de opsomming van het wetsartikel en levert dus geen grond voor een loonstop op. Daarnaast blijkt uit beleidsregels dat UWV de verantwoordelijkheid voor het aanleveren van aanvullingen van het re-integratieverslag bij de werkgever kan leggen en dat had UWV in dit geval gedaan. De werkgever moest daarom alsnog zeven maanden loon betalen.
Rechtbank Noord-Holland, 29 februari 2024, ECLI (verkort): 1852