Snel aan de slag met loonopschorting of loonstop bij ziekte

Als een zieke werknemer onvoldoende meewerkt aan zijn re-integratie, moet uw organisatie kunnen ingrijpen. De werkgever heeft in zo'n situatie de keuze tussen twee verschillende loonsancties. Dit zijn de loonstop of de loonopschorting. Het is belangrijk dat uw organisatie de juiste sanctie kiest én communiceert. Deze toolbox geeft u de handvatten om de passende aanpak te kiezen en hulpmiddelen om de werknemer hierover te informeren.

  • 1

    Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen

    Snel aan de slag met loonopschorting of loonstop bij ziekte

    Werknemers die niet meewerken aan re-integratie, hebben niet altijd recht op loon

    Werknemers hebben na een ziekmelding normaal gesproken recht op doorbetaling van hun loon of in elk geval een groot deel daarvan. Dat betekent wel dat de zieke werknemer zich wel moet inspannen voor zijn re-integratie. Werkt de werknemer daar niet of onvoldoende aan mee, dan kan uw organisatie het loon van de werknemer bij wijze van sanctie of opschorten of stopzetten. In deze toolbox staat op een rijtje wanneer u voor welke sanctie kiest en hoe u dit correct communiceert.

  • 2

    Recht op loondoorbetaling bij ziekte

    Zo regelt uw organisatie de loondoorbetaling bij ziekte correct

    Toolbox Loondoorbetaling bij ziekte Publicatiedatum: 13-01-2024

    De hoofdregel is dat de werkgever aan arbeidsongeschikte werknemers die bij de organisatie in dienst zijn, twee jaar lang het loon moet doorbetalen. Is de werknemer dan nog niet hersteld, dan mag de werkgever hem ontslaan en kan de werknemer in aanmerking komen voor een uitkering van UWV. Deze loondoorbetalingsplicht van 104 weken kan voor werkgevers een enorme kostenpost zijn. Het is zaak om niet méér of langer te betalen dan nodig is! Er zijn allerlei regels voor de precieze hoogte en duur van de loondoorbetalingsplicht en diverse uitzonderingssituaties waarin de werkgever het loon van zieke werknemers korter of helemaal niet hoeft te betalen. Deze toolbox zet alle bijzonderheden rondom de loondoorbetlaing bij ziekte voor werkgevers op een rij, met praktische tools om alles goed te regelen en communiceren. Ook de rol van de OR komt aan bod.


  • 3

    Geen recht op loondoorbetaling bij ziekte

    Loondoorbetaling bij weigeren passende arbeid?

    Nieuws Re-integratie Publicatiedatum: 19-06-2014

    Als een zieke werknemer weigert passende arbeid te verrichten, vervalt zijn gehele loonaanspraak. Dit geldt niet alleen voor de uren waarin hij passende arbeid moet verrichten, maar ook voor de uren waarvoor hij arbeidsongeschikt is. Dit blijkt uit een recente uitspraak van de Hoge Raad.


    Sancties bij saboteren van re-integratie

    Nieuws Publicatiedatum: 30-10-2013

    Sommige zieke medewerkers werken hun re-integratie doelbewust tegen. Het is belangrijk dat u tijdig maatregelen treft als een medewerker het re-integratieproces vertraagt of saboteert. Een werkgever heeft verschillende mogelijkheden om sancties op te leggen.


    Loonstop en loonopschorting: het verschil en de eisen

    Verdiepingsartikel Loondoorbetaling bij ziekte Publicatiedatum: 20-11-2023

    Als een arbeidsongeschikte medewerker onvoldoende meewerkt aan zijn re-integratie, heeft de werkgever de keuze tussen twee verschillende loonsancties. Dit zijn de loonstop of de loonopschorting. Het is belangrijk dat de juiste sanctie gekozen én gecommuniceerd wordt. Hoe dit precies in elkaar steekt, leest u in dit verdiepingsartikel.


  • 4

    Loonopschorting bij ziekte

    Waarschuwing loonopschorting zieke werknemer

    Tool Re-integratie Publicatiedatum: 06-12-2022

    Gebruik deze maatwerkbrief om de werknemer te waarschuwen voor een loonopschorting.


    Bevestiging loonopschorting zieke werknemer

    Tool Loondoorbetaling bij ziekte Publicatiedatum: 09-11-2023

    Gebruik deze maatwerkbrief om te bevestigen dat u het loon van de werknemer opschort.


    Bevestiging einde loonopschorting zieke werknemer

    Tool Loondoorbetaling bij ziekte Publicatiedatum: 12-01-2024

    Gebruik deze maatwerkbrief om te bevestigen dat uw organisatie na een loonopschorting de loondoorbetaling van de werknemer hervat.


  • 5

    Loonstop bij ziekte

    Waarschuwing loonstop zieke werknemer

    Tool Loondoorbetaling bij ziekte Publicatiedatum: 06-12-2022

    Gebruik deze maatwerkbrief om de werknemer te waarschuwen voor een loonstop.


    Bevestiging loonstop zieke werknemer

    Tool Loondoorbetaling bij ziekte Publicatiedatum: 09-11-2023

    Gebruik deze maatwerkbrief om aan de werknemer te bevestigen dat u een loonstop oplegt.


    Bevestiging einde loonstop zieke werknemer

    Tool Loondoorbetaling bij ziekte Publicatiedatum: 12-01-2024

    Gebruik deze maatwerkbrief om te bevestigen dat uw organisatie na een loonstop de loondoorbetaling van de werknemer hervat.


  • 6

    Meer informatie

    Loondoorbetaling bij ziekte

    E-training 8 modules

    In praktijk valt het voor werkgevers niet mee om de regels voor loondoorbetaling en re-integratieverplichtingen bij ziekte correct toe te passen. Elke situatie is immers anders. Deze e-training zet alle regels voor u op een rij, zodat u de kans op onnodige missers kunt verkleinen en u de focus kunt verleggen naar het herstel van de werknemer.


    Grip op verzuim

    Training 1 bijeenkomst (2 dagdelen)

    Een zieke werknemer kost u gemiddeld € 250 per dag. Samen met de werknemer bent u verantwoordelijk voor de re-integratie. In de Wet verbetering poortwachter staan uw rechten en plichten. Maar wat mag u van de werknemer verwachten? Welke rol heeft de bedrijfsarts? En wat doet UWV? Tijdens de training Grip op verzuim hoort u de gevolgen van ziekteverzuim en de wettelijke verplichtingen van u en uw werknemers. Deze eendaagse training levert u inzicht en kennis op waarmee u grip krijgt op kostbaar ziekteverzuim!


    De Ziekteverzuim Code

    Boek

    Stress over ziekteverzuim is onnodig. Met dit boek hebben werkgever, leidinggevende en HR- of PZ-medewerker een uitstekende basis: wat moet er in ieder geval gebeuren en wat is het meest nuttig om te doen? Het belangrijkste wettelijk kader is de Wet verbetering poortwachter (Wvp). Daarin staat een aantal stappen die helpen zo veel mogelijk te voorkomen dat ziekteverzuim uitloopt op blijvende arbeidsongeschiktheid. Dat wordt gewoonlijk aangeduid als de Procesgang poortwachter. De Ziekteverzuim Code legt de wetgeving uit en helpt om de regels goed toe te passen.