Verzekeringsartsen willen eigen medische dienst los van UWV

5 december 2023 | Door redactie

UWV kampt met aanhoudende achterstanden in de beoordelingen van aanvragen van werknemers voor een WIA-uitkering. De beroepsvereniging van verzekeringsartsen NOVAG pleit voor een eigen medische dienst voor de afhandeling van keuringen, los van het UWV.

De Nieuwe Orde van Verzekeringsartsen Arbeid & Gezondheid (NOVAG) wil dat verzekeringsartsen die nu voor UWV werken in dienst kunnen komen bij een nieuw op te richten medische dienst die onder meer de medische keuringen voor de WIA op zich gaat nemen. De verzekeringsartsen zijn ontevreden over UWV als werkgever en willen zich afsplitsen. UWV zou vooral oog hebben voor de bedrijfs- en procesmatige kant van de keuringen en minder voor de medische en menselijke kant. Daardoor dreigen de belangen van zowel de artsen als de werknemers die een uitkering op grond van de Wet WIA aanvragen, ondergesneeuwd te raken.

Vaststellen van mate van arbeidsongeschiktheid

Het werk is onaantrekkelijk door de administratieve lasten en daar heeft ook de werknemer last van. Door het tekort aan verzekeringsartsen lopen de achterstanden op ondanks een tijdelijke maatregel en komen werknemers soms zonder keuring in een uitkeringssituatie terecht. Dat is onwenselijk en kan de kansenongelijkheid in de hand werken. De NOVAG denkt dat een eigen medische dienst de keuringen sneller kan uitvoeren en het vak aantrekkelijker kan maken. De taak van de verzekeringsarts is om door middel van een (medisch) onderzoek vast te stellen of een werknemer geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt is. Hij kijkt of de werknemer nog resterende mogelijkheden heeft. NOVAG gaat de komende tijd in gesprek over het plan met de minister en andere belanghebbenden.