Moeilijke tijden voor zakelijke dienstverleners

20 juni 2023 | Door redactie

Veel zakelijke dienstverleners zijn pessimistisch over de toekomst. Een derde van de zakelijke dienstverleners in de Benelux verwacht namelijk dat hun winst in 2023 lager zal uitvallen dan in 2022. Bijna een kwart rekent daarnaast op een vermindering van de cashflow. Dit blijkt uit recent onderzoek van Unit4.

Softwareleverancier Unit4 liet onderzoek uitvoeren onder beslissers in de zakelijke dienstverlening van vierhonderd organisaties in Europa en de Verenigde Staten. Uit dit onderzoek kwamen een aantal interessante bevindingen naar voren voor de Benelux. Van de zakelijke dienstverleners verwacht:

  • 34% dat hun winst in 2023 lager zal uitvallen dan in 2022.
  • 22% een vermindering van de cashflow.
  • 26% minder klanten te hebben in 2023.

In vergelijking met andere Europese landen en de Verenigde Staten zijn de dienstverleners uit de Benelux een stuk pessimistischer. Zo verwacht slechts 22% van de zakelijke dienstverleners wereldwijd een daling van de winst en 15% een vermindering van de cashflow (tool).

Innovatie beperkt door verouderde computersystemen

Veel organisaties kiezen er in deze mindere tijden voor om te innoveren. Dat gaat niet altijd van een leien dakje, omdat veel organisaties (39%) te maken hebben met verouderde computersystemen. Bijna twee op de vijf (37%) organisaties is echter van plan om hun finance & accounting-tools de komende drie jaar over te zetten naar een shared services model. Dit maakt innovatie makkelijker.  

Minder aandacht aan ESG-strategie

Veel zakelijke dienstverleners zijn van plan om zich te gaan profileren als maatschappelijk betrokken partners. Het gebruik van duurzame energiebronnen wordt volgens 63% een maatregel die snel is door te voeren. Toch zorgt de onzekere economie er ook voor dat 37% van de zakelijke dienstverleners minder aandacht besteedt aan hun ESG-strategie: Environmental (milieu), Social (samenleving) en Governance (goed bestuur).