Aandachtspunten bij het vervallen van de roaming-tarieven

6 juni 2017 | Door redactie

Vanaf 15 juni mogen providers geen extra kosten meer rekenen voor bellen of internetten met de mobiel in een ander EU-land. Maar vooral frequente zakenreizigers kunnen toch tegen beperkende voorwaarden aanlopen.

Op 15 juni komt er een eind aan de zogenoemde roaming-kosten binnen de EU. Dit past in het patroon dat de EU sleutelt aan toeslagen op belkosten. Hierdoor wordt het tarief voor mobiel bellen en internetten over de grens gelijk aan het tarief binnen Nederland. Zijn vervelende verrassingen daarmee voortaan uitgesloten? Niet per se. Vooral frequente zakenreizigers moeten even opletten: providers mogen een toeslag rekenen als een gebruiker binnen een periode van vier maanden meer kosten in het buitenland heeft gemaakt dan in Nederland. De provider kan besluiten die kosten niet in rekening te brengen als ze werkgerelateerd zijn, maar de bewijslast hiervoor ligt bij de gebruiker. Dit meldt de Consumentenbond. Ook kunnen individuele providers aanvullende voorwaarden hanteren. De Consumentenbond geeft als voorbeeld het Onbeperkt-abonnement van T-Mobile. In het buitenland is ‘onbeperkt’ beperkt tot 10 gb. Het is dus verstandig om vooraf even de voorwaarden van de provider te checken.

Buiten de EU blijven opletten

Bij reizen buiten de EU is het nog steeds opletten geblazen: daar blijven de extra kosten als vanouds hoog. Afrekenen gebeurt dan per minuut of per gebruikte mb. Vraag dus na welke tarieven de provider hanteert op de buitenlandse bestemming en overleg op het werk of er een grensbedrag geldt bij het bellen, sms’en of internetten.

Bijlagen bij dit bericht

Telefoneren
E-learning | VideoCollege 12 minuten