Bijna nooit een apostrof voor de bezits-s

5 april 2023 | Door redactie

In het Engels is het gebruikelijk om de bezits-s altijd met een apostrof ervoor te schrijven, zoals Trump's impeachment. In het Nederlands moet een taalgebruiker deze apostrof alleen inzetten als de s anders de uitspraak van de voorafgaande klank zou veranderen.

Het Groene Boekje geeft aan dat een bezitsvorm in het Nederlands wordt gemaakt door een s toe te voegen. In veruit de meeste gevallen hoeft een taalgebruiker in zijn schriftelijke communicatie (tools) geen apostrof voor de s te zetten. Er moet rekening worden gehouden met de volgende drie regels:

  1. De bezits-s wordt in principe aan het woord vastgeplakt, tenzij dat eindigt op een lange klinker of een sisklank (zie punten 2 en 3). Bijvoorbeeld: Justins zonen.
  2. Als het woord eindigt op een lange klinker met een letterteken zonder accent (dus a, i, o, u of y), komt er een apostrof vóór de s. Bijvoorbeeld: Cindy’s valkparkiet.
  3. Als het woord eindigt op een sisklank, komt er alleen een apostrof achter het woord, en geen extra s. Bijvoorbeeld: Marnix’ crowdfundingcampagne (tool)

Dezelfde regel bij verwijzende soortnamen

De regel blijft hetzelfde als het niet gaat om eigennamen, maar om soortnamen die naar personen verwijzen. Men schrijft dus: mijn managers humeur, mijn oma’s geheugen, mijn baas’ geduld.

Meer informatie over het maken van professionele teksten vindt u in de toolbox Zo voorkomt u missers in uw schriftelijke communicatie.

Bijlagen bij dit bericht