Paspoort, check! Visum, check! Vaccinaties, check?

8 september 2022 | Door redactie

Nu de restricties op buitenlandse reizen bijna allemaal zijn opgeheven - het is niet meer nodig om eerst een coronatest te doen om op reis te kunnen en er zijn geen verplichte quarantaineregels meer – nemen de zakenreizen ook weer toe.

Dat reizen risico’s met zich meebrengt, heeft de coronacrisis wel bewezen. Het coronavirus heeft zich over de hele wereld verspreid, mede door de reizende medemens. Corona neemt nu af, maar dat betekent niet dat er geen kans meer is op een nieuwe uitbraak van een ander virus. Om nog een pandemie te voorkomen is het verstandig om voorafgaand aan reizen én zakenreizen ook medische reisadviezen te raadplegen en op te volgen.

Informatie per land

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft reizigers advies om infectieziekten in andere landen te voorkomen. De adviezen bestaan uit maatregelen die vóór de reis genomen kunnen worden, zoals vaccinaties, malariatabletten, hygiënemaatregelen en overige adviezen. Informatie is per land beschikbaar, maar ook per ziekte. Ook professionals in de gezondheidszorg kunnen het LCR raadplegen voor advies en vaccinaties.

Vaccineren tegen mazelen en polio

Het meest recente nieuwe virus dat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, is het apenpokkenvirus. Dit virus komt vooral voor in West- en Centraal-Afrika. Hoewel het virus niet dodelijk is en zich veel minder snel verspreidt dan corona, bestaat er kans op besmetting. Voor reizen is er echter geen vaccinatie nodig. Andere virussen die nog een gevaar vormen voor de gezondheid zijn de mazelen en polio. In landen die relatief dichtbij huis zijn, zoals Roemenië en Oekraïne, komt mazelen voor. Voor deze landen geldt dan ook het advies om er alleen met vaccinatie tegen de mazelen naartoe te reizen. Overige reisadviezen voor andere landen, zoals coronaregels en veiligheidsrisico’s, staan op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.