Handreiking contractloon in aangifte loonheffingen

16 februari 2022 | Door redactie

Forum Salaris, een online platform van de Belastingdienst, heeft een handreiking gepubliceerd over het contractloon in de aangifte loonheffingen. De fiscus legt hierin uit hoe een werkgever het contractloon moet invullen in de aangifte loonheffingen en geeft daarbij enkele voorbeelden.

Het contractloon is het vast overeengekomen brutoloon zoals dat is afgesproken in de (collectieve) arbeidsovereenkomst of zoals het voortvloeit uit een publiekrechtelijke aanstelling of fictieve dienstbetrekking. In een handreiking op het online platform Forum Salaris (account nodig) legt de Belastingdienst uit hoe een werkgever het contractloon in de aangifte loonheffingen moet verwerken.
De fiscus geeft onder meer aan in welke rubriek de werkgever het contractloon moet vermelden en welke looncomponenten wel en niet behoren tot het contractloon. Ook biedt de handreiking uitleg over wat de werkgever moet doen in het geval van deeltijdwerk en als er geen vast contractloon per periode is overeengekomen. De informatie in de handreiking wordt verduidelijkt met een aantal voorbeelden.

Loontijdvak contractloon niet gelijk aan aangiftetijdvak

Eén van de voorbeelden toont wat de werkgever moet doen als het afgesproken loontijdvak voor het contractloon niet gelijk is aan het aangiftetijdvak. In dat geval rekent hij het contractloon om naar het aangiftetijdvak. Daarvoor gebruikt hij de volgende omrekenfactoren: een jaar is 260 dagen, 52 weken, 13 perioden van vier weken of 12 maanden.
Dus stel, h
et contractloon is overeengekomen voor € 600 per week en de werkgever doet aangifte per maand. De werkgever berekent dan het contractloon per maand als volgt: weekloon x 52/12. Het aan te geven contractloon in de aangifte loonheffingen per maand bedraagt dan € 600 x 52/12 = € 2.600.