Handreiking: onjuiste sector in aangifte loonheffingen

24 augustus 2023 | Door redactie

Een werkgever moet zijn aangesloten bij een sector en het is belangrijk dat hij de juiste sectorcode aangeeft in de aangifte loonheffingen. De Belastingdienst legt in een Handreiking uit wat een werkgever moet doen als hij de verkeerde sectorcode heeft ingevuld.

Een werkgever is verplicht aangesloten bij een sector (artikel). Hij moet weten in welke sector hij zit, omdat dit van invloed kan zijn op de hoogte van zijn gedifferentieerde premie voor de Werkhervattingskas (Whk). De werkgever moet er dus voor zorgen dat hij de juiste sectorcode aangeeft in de aangifte loonheffingen. Bij een onjuiste sectorcode ontvangt hij de foutmelding 'aangegeven sector wijkt af van beschikte sector'. Deze foutmelding krijgt hij in de volgende vier situaties:

  • De werkgever gebruikte een andere sectorcode dan die hij ontving van de Belastingdienst.
  • De werkgever heeft nog geen beschikking met de sectorcode gekregen, maar heeft wel een sectorcode ingevuld.
  • De werkgever heeft zich afgemeld als inhoudingsplichtige, maar nog wel een loonaangifte ingediend met werknemersgegevens (de zogenoemde nulaangifte).
  • De werkgever heeft zich te vroeg afgemeld als inhoudingsplichtige.

De Belastingdienst legt op zijn website Forum Salaris (account nodig) uit wat een werkgever moet doen als hij de verkeerde sectorcode heeft aangegeven.

Andere sectorcode dan die in beschikking van de Belastingdienst

De werkgever moet de sectorcode opgeven die hij ontving van de Belastingdienst. Deze staat op de ‘Beschikking sectorindeling’ en in de jaarlijkse ‘Beschikking/Mededeling gedifferentieerd premiepercentage Werkhervattingskas (Whk)’. Heeft de werkgever een verkeerde sectorcode ingevuld dan moet hij een correctie sturen met de juiste sectorcode. Vindt hij dat de sectorcode die hij heeft gebruikt juist is? Dan kan hij schriftelijk een nieuwe beoordeling aanvragen bij het belastingkantoor waar hij onder valt.

Geen beschikking, wel sectorcode ingevuld

Heeft een werkgever wel een sectorcode ingevuld maar van de Belastingdienst nog geen beschikking met de sectorcode ontvangen? Dan moet hij de sectorcode aanvragen met het formulier ‘Melding Loonheffingen Premies werknemersverzekeringen betalen’. Dit formulier kan hij downloaden van Belastingdienst.nl. Wijkt de sectorcode in de beschikking af van de sectorcode in de eerder gedane loonaangifte? Dan moet de werkgever de loonaangifte alsnog corrigeren.

Afgemeld als inhoudingsplichtige? Dan nihilaangifte tot einde aangifteplicht

Werkgevers die zich hebben afgemeld als inhoudingsplichtige dienen geen nulaangifte in, maar moeten tot het einde van de aangifteplicht wel een nihilaangifte doen. Heeft hij al wel een nulaangifte gedaan, dan hoeft hij geen correcties in te dienen. Moet de werkgever nog aangiften doen? Dan is het raadzaam nihilaangiften in te dienen om foutmeldingen te voorkomen.

Geen werkgever meer werknemersverzekeringen is einde sectoraansluiting

Als een werkgever doorgeeft dat hij vanaf een bepaalde datum geen werkgever meer is voor de werknemersverzekeringen, eindigt vanaf dat moment ook zijn sectoraansluiting. Daarover krijgt hij een mededeling. Daarin staat onder meer per welke datum de sectoraansluiting is beëindigd. Doet de (ex-)werkgever na de datum van het einde van de sectoraansluiting nog aangifte, dan hoeft hij geen sectorcode meer in te vullen. Ook niet bij een nabetaling waarover hij premies werknemersverzekeringen is verschuldigd. Hij hoeft dan geen correctie in te dienen.